Nemocnice zrekonstruovala sály, operace teď může promítat medikům

21. leden 2016
Zprávy , Zprávy

Fakultní nemocnice v Ostravě zmodernizovala dva operační sály. Nejen, že je vybavila novou zdravotní technikou, díky které se zlepší péči o pacienty, ale také je doslova prošpikovala kamerami. A to kvůli výuce mediků. Cokoli teď lékaři na sále udělají, uvidí a uslyší medici na obrazovkách v konferenční místnosti.

Nové operační sály na traumatologickém centru jsou plné moderní techniky, jako jsou endoskopické věže. Kromě toho je tu ale i několik kamer.

„Pro výukové účely slouží kamery zabudované v operačních světlech, pak ještě kamery na stropě a jedna kamera zabírá pohled do sálu. A když se to všechno postříhá dohromady, tak je to možné přenášet do výukových místností,“ vysvětluje primář operační sálů Tomáš Posolda.

Zatímco lékaři budou operovat, medici v přednáškových sálech uvidí každý detail, skoro jako kdyby byli uvnitř. Technika zaznamená i operace, které se tady dělají v noci.

„V noci tady kromě nás vlastně nikdo není, ani medici tu nejsou. A když přivezou rozmláceného chlapa, tak my to natočíme a druhý den jim to ukážeme. Protože běžně to neuvidí, nemají to v knihách. To je celý přínos,“ dodává primář traumatologického centra Leopold Pleva.

Dosud se medici chodili učit přímo na sál. Díky novému edukačnímu centru se ale možnosti výuky rozšíří.

„Na sál se vejdou tři lidi. Dva vám pomáhají, jeden se může dívat. A co těch dalších čtrnáct? Ti teď mají velké obrazovky, můžou diskutovat. Operatér jim řekne, jak se co dá dělat,“ doplňuje primář Pleva.

Rekonstrukce operačních sálů přišla na více než 85 milionů korun. Ročně tu operují asi 1500 lidí, většinou po těžkých úrazech.

autor: iha
Spustit audio