Neukončené soudní spory brání úplnému dokončení dálniční křižovatky v Rychalticích

21. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

Po malých částech silničáři dokončují dálniční křižovatku v Rychalticích na Frýdecko-Místecku. Stavba přitom měla být hotová už před pěti lety. Jenže stále není vyřešené vyvlastnění jednoho z domů. Jeho zbourání je pro dokončení křižovatky klíčové.

Přestože v Rychalticích leží tu a tam poprašek sněhu, na křižovatce se čile pracuje. Bagr nakládá hlínu do nákladních aut. „Kolem října, listopadu se zahájily opět ty práce a pokračují neustále,“ říká paní Ivana, která bydlí v domku hned vedle křižovatky.

„Odklad nesnesla silnice a její stav, takový jaký byl. A asi v zimě bychom přestali jezdit úplně. To znamená, že jsme stavbu rozdělili na úplně malé úseky podle možností a na těch se pohybujeme,“ vysvětluje Irena Krzyžánková z ostravského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Jak se divám přímo na místě, tak výměnu by vyžadoval i navazující zhruba dvousetmetrový úsek. Jenže na něm se pracovat nemůže, protože na něm stále jezdí tisíce aut a kamionů. Vlastně ani nemůžou jezdit jinudy, protože přímo přes cestu stojí dům, který blokuje dostavbu křižovatky.

„Za všechny účastníky řízení jsem nabízel řešení tohoto sporu a neustále nabízím, že se chcu dohodnout. Pokud Ředitelství silnic a dálnic chce naše nemovitosti, ať dá dům za dům,“ říká Stanislav Švantner, který se svých práv a také práv svých příbuzných dovolává u několika českých soudů. Žaluje hlavně údajnou neústavnost už proběhlého vyvlastnění.

Podle silničářů ale stavbu aktuálně blokuje jiný spor – předběžné opatření o zákazu vstupu dělníků na pozemky okolo domu. Proti tomu se silničáři odvolali.

„Posléze samozřejmě potřebujeme získat tyto nemovitosti přímo do naší dispozice. Tudíž měly by nám být předány původním vlastníkem. Což taky nevypadá na dohodu, to znamená, že tam ještě musí pracovat exekuční soud, abychom tyto nemovitosti mohli užívat v plném rozsahu a stavbu dostavět,“ říká Irena Krzyžánková s tím, že termín dokončení křižovatky si vůbec netroufá odhadnout.

Podle Stanislava Švantnera můžou spory trvat další léta.

Dělníci opravují zhruba stometrový úsek silnice
autor: Michal Polášek
Spustit audio