Nevyřešená vražda 20leté Lucie v Ostravě bude zřejmě promlčena

23. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

Už jen několik týdnů zbývá do promlčení 20 let staré vraždy dvacetileté Lucie z Ostravy. Promlčecí lhůta uplyne 15. prosince. Vrah, který oběť uškrtil a její tělo pohodil v Ostravě-Proskovicích, se pak vyhne potrestání. Kriminalisté ze speciálního týmu Homicidium, který se věnuje i neobjasněným nejzávažnějším zločinům, proto vyzývají případné svědky, aby je kontaktovali. Domnívají se, že ne všichni u výslechů řekli v minulosti vše, co vědí. Dívka byla naposledy viděna nočním klubu Sklep ve Vítkovicích.

„Domníváme se, že někteří lidé neuvedli všechny skutečnosti, které jim byly známé. Především o pohybu poškozené. O tom, s kým odcházela, nebo jestli se někomu nezmínila, kam odchází,“ uvedl kriminalista Josef Kubánek, který se případu věnuje 18 let. Proč někteří návštěvníci klubu mlčí, policistům není jasné. „Někteří asi nechtěli v kauze vystupovat jako svědci. Jiní nechtěli označit někoho blízkého či známého. Jiní prostě na policii chtěli trávit co nejméně času,“ míní policista.

Policisté nyní podle něj vyzývají všechny případné svědky, kteří mají ještě co říct, aby se přihlásili prostřednictvím linky 158, popřípadě anonymně. „Totožnost anonymních zdrojů zjišťovat nebudeme,“ řekl Kubánek. Lidé ani nebudou muset v policejních spisech figurovat jako svědci. „Stačí nám jen poznatek, který nás dovede ke konkrétní osobě,“ vysvětlil Kubánek.

Policisté zjistili, že v klubu trávila Lucie čas do 03:00 14. prosince 1997. Časový snímek sestavili podle výpovědí hostů podniku, který ve své době patřil mezi vyhledávaná zábavní místa. Pak stopa mizí. Ráno našel tělo náhodný chodec v lese u silnice mezi Proskovicemi a Krmelínem. Dívku, která patřila mezi stálé hosty klubu, kdosi uškrtil.

Policisté pracují i s verzí, že byla zavražděna v klubu. Pro pachatele by ale bylo obtížné v početném davu bez povšimnutí vynést tělo z objektu a naložit do auta. Vrahem by tak mohl být i někdo mimo klub, koho dívka náhodou potkala, nebo host klubu, s nímž odešla.

Kubánek případ převzal dva roky po vraždě. I když policisté pachatele v nejbližší době nenajdou, neznamená, že se případu nebudou dál věnovat. „Budeme pátrat dál. Jsou věci, které nemůžeme hodit za hlavu,“ řekl.

Moravskoslezský tým Homicidium (vražda, zabití) vznikl v roce 2011 a pracuje v něm 12 kriminalistů. Všichni se především věnují vyšetřování aktuálních případů. Pátrání ve spisech starých vražd je v jejich případě navíc. Zabývají se například případem vraždy mladé matky v Českém Těšíně z roku 2009. Objasnit se jim podařilo 11 let starý případ napadení dvou bezdomovců v Havířově, z nichž jeden zemřel. Z vraždy loni obvinili dva muže, jimž v době útoku bylo 21 a 23 let.

zdroj: ČTK
Spustit audio