Nezaměstnanost v kraji v listopadu klesla na 13,7 procenta

8. prosinec 2005

Téměř 95 tisíc lidí bez práce a míra nezaměstnanosti 13,7 procenta. To je nejnovější statistika ze severní Moravy a Slezska. I když se tato čísla měsíc od měsíce zlepšují, rozhodně není důvod k nějaké velké radosti, shodují se úřady práce. Mezi uchazeči je velmi málo těch, kteří jsou schopni a ochotni nějakou práci získat.

Listopad je už osmým měsícem v tomto roce, kdy míra nezaměstnanosti klesá. S výjimkou Opavska a Bruntálska to platí také o všech okresech Moravskoslezského kraje. Celkově je to určitě příjemné zjištění, říká mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová. Zejména, když jde o listopad, kdy se tradičně a negativně projevuje konec sezónních prací.

"Především si myslíme, že je to ve stabilizaci pracovních míst, a v neposlední řadě trošku přitvrdila legislativa, to znamená, že lidé jsou mnohem více tlačeni k tomu, aby si aktivně práci vyhledávali," podotkla Baďurová.

propuštěn a bez práce

Jenže pracovní trh na Ostravsku stále není dobrým pracovním trhem. Tito dva muži skončili v azylovém domě a vědí, co je to žít ze dne na den a doslova škemrat o práci.

0:00
/
0:00

Je to ale ještě složitější, zdůraznila Svatava Baďurová z ostravského úřadu práce. Těžko se podle ní spočítají lidé, kteří dělají všechno proto, aby pracovat nemuseli. A úřednice s nimi nezmůžou téměř nic. "Přišli o pracovní návyky, možná i o některé sociální návyky. Bohužel, ani současná legislativa, která se loni zpřísnila, nám neumožňuje například přimět uchazeče k tomu, aby nastoupili do rekvalifikace nebo přinejmenším alespoň do motivačních kurzů," dodala Svatava Baďurová.

Volná místa, která se víceméně stále opakují, velké procento prakticky nezaměstnatelných, spousta lidí přežívajících cíleně jen na sociálních dávkách a mezi tím ti ostatní. I to je podoba trhu práce na Ostravsku. Tou lepší stránkou je ale následující číslo - v listopadu se na severu Moravy podařily umístit více než čtyři tisíce lidí.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu