Nocleženky Armády spásy pomáhají už také lidem bez domova v Opavě

5. leden 2018

Lidé bez domova v Opavě mohou využívat takzvané nocleženky. Právě o tamní noclehárnu rozšířila Armáda spásy stále oblíbenější formu pomoci. Jde o stokorunové poukazy, které zaplatí dárci a věnují tak konkrétnímu zájemci jednu noc pod střechou, jídlo a teplou vodu ve sprše.

Lidé bez domova jsou všude. Takto jsme nedávno se sociálním pracovníkem Armády spásy objevili v Opavě staršího muže u jednoho z velkých obchodů. Nikam jít nechtěl, vzal si jenom trochu teplé kávy.

Přitom mohl dostat nocleženku podobně jako mnozí další. Naštěstí je dárců dostatek, potvrdila Lucie Stejskalová, která má tento projekt v Armádě spásy na starosti.

„Dárcům se tento projekt velmi líbí, hojně se zapojují. Dokonce i sami na sociálních sítích projekt sdílejí, za což jsme velmi vděční. A dá se říct, že tento rok už dárci nakoupili cca 4,5 tisíce nocleženek,“ dodává Stejskalová.

Rok se u nocleženek počítá zhruba od listopadu asi do května. Přerozdělují se podle kapacity nocleháren, ta opavská dostane asi 300 kusů.

„Před začátkem zimy jsme podávali žádost, kolik bychom jich asi upotřebili, protože ten systém je takový, že spousta klientů má noclehy proplacené z Úřadu práce. Pak vychází to, co nám přidělují a je to dostatečné,“ dodává tamní sociální pracovnice Kateřina Pavelková.

Nocleženky jsou určené hlavně těm, kteří potřebují přečkat například pár dnů do chvíle, kdy dostanou podporu od státu. Prodej poukazů výrazně urychlila možnost koupit je on-line přes počítač.

autor: mrk
Spustit audio