Nová cyklostezka u Hostašovic odvede cyklisty z hlavní silnice a spojí Novojičínsko s Valašskem

26. červen 2017
Dobré odpoledne

Místo rušné silnice první třídy budou cyklisté na rozhraní Novojičínska a Valašska jezdit po nové cyklostezce. Ta je navede od nádraží v Hostašovicích k nedaleké turistické atrakci prameny Zrzávky. Odtamtud budou cestovat dál pohodlnou lesní cestou bez rizika srážky třeba s kamionem.

I v horkém poledni nemusím na malém hostašovickém nádraží čekat na cyklisty příliš dlouho. Ve sportovním dresu přijíždí paní Jarka na výletě Novojičínskem.

„Teď jsem byla na Palačově, Jasenice, prostě jsem to objela to Valašské Meziříčí a přijela jsem až tady. Jezdím taky po hlavních cestách, ale je to velice nebezpečné, protože ti řidiči nemají ohled vůbec,“ říká paní Jarka.

Z cyklostezky na místě původní železnice do Nového Jičína zase dorazil mladý cyklista Radek. Protože jezdí pravidelně, kus rozestavěné navazující trasy si už projel, takže ji umí dobře popsat.

„Vlastně se tu postavila taková propojka mezi nádražím Hostašovice a Zrzávkami. Cyklisté musí použít přechod pro chodce, který je navíc osvětlený, takže je to opravdu bezpečné,“ dodává cyklista.

Silnicí první třídy, na kterou museli cyklisté až dosud vyjet, když chtěli zamířit dál do Valašského Meziříčí, každou chvíli projede kamion nebo dodávka. Silnice přitom nemá prakticky žádné krajnice, takže vyjet tady na kole vyžaduje určitě celkem odvahu.

„Momentálně tady stavebníci nebo zhotovitelé dělají bednění pro základ železné lávky, která tady přes ten pramen té Zrzávky bude instalovaná,“ popisuje hostašovický starosta Zdeněk Kelnar (nez.) stavební ruch vedle bufetu u dvou pramenů Zrzávky.

Konec stávající cyklostezky u nádraží v Hostašovicích

Cyklisté, kteří dojedou sem, budou mít na výběr ze dvou možností. „Můžou jet neznačenou lesní cestou směrem na Valašské Meziříčí, nebo se vrátit okruhem přes Hostašovice, Straník a Kojetín zpět do Nového Jičína,“ dodává starosta.

Půlkilometrovou cyklostezku dokončí dělníci do konce června, stála téměř 2,5 milionu korun.

Cyklostezka zavede cyklisty k známým pramenům Zrzávky
autor: Michal Polášek
Spustit audio