Nová radnice v Ostravě teď jako magnet přitahuje fanoušky hokeje. Vystavují tu pohár pro mistry světa

26. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Hokejovým fanouškům se teď při vstupu do budovy Nové radnice v Ostravě rozzáří oči. Ve skleněné vitríně tu totiž vystavují trofej pro hokejové mistry světa.

Příležitost prohlédnout si pohár ze zlata a stříbra na podstavci ze vzácného ebenového dřeva, ale i nové medaile ve tvaru puku, budou mít tady lidé necelý týden.

„Pohár je krásný, medaile ještě hezčí. A na hokej se těším strašně moc,“ říká jeden z prvních fanoušků Jakub Petráš. „Takže jsem neváhal a přišel jsem se podívat, protože je to jedinečná příležitost.“

„Jak jsem to uviděl, tak mi zazářily oči. Je pěkný, ale ty medaile jsou nádherné. Ty se povedly,“ chválí pan Stanislav, který je v Ostravě pracovně, ovšem příležitost podívat se na pohár si nenechal ujít.

Výška trofeje je 46 centimetrů, průměr má 26 centimetrů a váží 10,5 kilogramu. Medaile pak mají ve výsledku rozměry hokejového puku.

„V centru medailí je český křišťál, do kterého je vybroušeno jak logo Mezinárodní hokejové federace, tak tvar české národní vlajky,“ upřesňuje za organizační tým hokejového šampionátu v Ostravě Petr Handl.

Čtěte také

Hokejový šampionát začíná zhruba za měsíc. Předseda organizačního výboru mistrovství světa v Ostravě Aleš Pavlík má ještě dlouhý seznam úkolů, které musí do té doby zařídit.

„To, jestli jsou zádrhely, si nechám pro sebe. Zásadní zádrhel ale určitě není. Jsem přesvědčen, že mistrovství světa zdárně zorganizujeme, a doufáme, že to patnáctého, šestnáctého si v Ostravě oddechneme, že jsme to zvládli,“ dodává Pavlík.

Vystavený pohár v budově radnice hlídají strážníci a měl by tady být celý týden v bezpečí. Poté se přestěhuje do Dolní oblasti Vítkovic.

autor: iha
Spustit audio