Nová vlaková zastávka začíná sloužit ve Frenštátě pod Radhoštěm

14. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Obyvatelé a turisté ve Frenštátě pod Radhoštěm mají ode dneška na výběr dvě vlakové zastávky, nový perón začíná sloužit téměř v samotném centru podhorského města.

Řada změn a novinek čeká pasažéry ve vlacích v Moravskoslezském kraji. Od dubna příštího roku budou moct například jezdit ze Studénky na Novojičínsku po nové trati až na Letiště Leoše Janáčka. Ve Frenštátě pod Radhoštěm je zase ode dneška nová zastávka.

„Někdy se stalo, zejména když byla červená a vlak zpomaloval k tomu návěstidlu, tak tady lidé vyskakovali,“ vzpomíná důchodce pan František a není sám.

V místech nové zastávky kdysi vyskakovala třeba paní Miloslava. „My jsme jezdívali s tatínkem – čtyři děti. Tady zastavil a my jsme si vystoupili a nemuseli jsme chodit až z nádraží,“ vzpomíná.

Jenže ne vždy to dopadlo dobře. Místní pamatují i zranění, ke kterým při vyskakování z vlaku mimo stanici došlo. Byl to i jeden z podnětů, proč se o výstavbě nové zastávky začalo vážně uvažovat.

„Je to tady na popud občanů,“ dodává Jan Janotka z frenštátské radnice.

Teď už jsou vyskakující vlakoví cestující minulostí, ode dneška mohou vystoupit oficiálně. A kromě místních zastávku ocení i například studenti.

„V sousedství je gymnázium a střední průmyslová škola. Občané, studenti to budou mít od vlaku do města nebo do školy blíž,“ dodává Jan Janotka.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio