Nové policisty má přilákat náborový příspěvek. V kraji chybí 120 strážců zákona

9. leden 2018
Dobré odpoledne

Státní policie v Moravskoslezském kraji musí do dvou let posílit o 120 nových strážců zákona. Pomoct má k tomu i náborový příspěvek. Zájem o práci v uniformě je sice velký, většinu uchazečů ale vyřadí psychologické testy a špatná fyzická kondice. Ti, kteří sítem prošli, složili slavnostní slib.

Jedním z nově přijatých policistů je 22letá Kateřina Turková. Drobná dívka s dlouhým copem vypráví, že ji to k policii lákalo už odmala.

„Všeobecně u dětí, když se ptáte, čím bys chtěl být, dostanete odpověď – já chci být popelářem, tak já jsem chtěla být policistkou. Vždycky jsem honila ty zloděje,“ směje se.

Dvacet dva nově přijatých policistů teď čeká rok a půl trvající výuka na policejní škole v Holešově na Zlínsku. Pak se vrátí zpět do kraje, kde posílí hlavně obvodní oddělení nebo dopravní policii.

„Od tohoto roku nabízíme náborový příspěvek jako Policie České republiky, který svou výší stanovil policejní prezident a schválil parlament. Pro Moravskoslezský kraj bude tato výše upřesněna policejním prezidentem, nicméně předpoklad je 75 tisíc nástupní náborový příspěvek,“ popisuje finanční motivaci pro nováčky krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Krajskému řediteli v současné době podléhá 4166 policistů. Podle tabulek by mělo být v kraji za dva roky o 120 státních strážců zákona více. Jestli se povede stavy naplnit, bude záležet také na stavu ekonomiky v regionu.

Noví policisté skládají slavnostní slib

„Velký vliv má také nástupní plat, který ještě nedosahuje konkurenceschopnosti třeba jiných složek než státních,“ říká Tomáš Kužel a oceňuje přitom snahu Moravskoslezského kraje policistům finančně pomoct. Peníze posloužily na nákup terénních aut a dalšího nadstandardního vybavení.

„Sám jsem zažil, co to bylo být u požáru v Kopřivnici, kdy bylo minus 16 stupňů, byla obrovská zima a myslím si, že spousta lidí si neuvědomuje, jak je důležité, aby potom tito lidé měli jakési zázemí, kde můžou spočnout,“ popisuje hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Letos kraj vyčlenil na nákupy pro státní policii téměř 15 milionů korun.

autor: Michal Polášek
Spustit audio