Nové sídlo Moravskoslezské vědecké knihovny bude podle projektu Černé kostky

15. březen 2018

Nové sídlo Moravskoslezské vědecké knihovny vyjde z návrhu takzvané Černé kostky. Krajští zastupitelé schválili přípravu celé stavby za zhruba 1,3 miliardy korun, i když zatím hejtmanství nepodepsalo memorandum o spolufinancování s ministerstvem kultury.

„Nemůžeme tento materiál podpořit. Ne z důvodu, že bychom nepodporovali stavbu knihovny, ale z důvodu, že není prostě zajištěno financování,“ prohlásil krátce před hlasováním opoziční krajský zastupitel Miroslav Novák (ČSSD).

Právě kvůli penězům totiž v roce 2009 tehdejší vedení kraje stavbu Černé kostky zrušilo. Odložení materiálu vládnoucí koalice hnutí ANO, KDU-ČSL a ODS odmítla s tím, že má příslib ministra kultury v demisi Ilji Šmída (ANO) o budoucí podpoře.

Jak vysvětluje náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL), jakékoliv další čekání by bylo riskantní. „Kdybychom čekali na usnesení vlády, které může být za rok, za dva, za tři a čekali v konkurenci ostatních projektů, tak některá města, žadatelé, jsou dnes dál v přípravě. Takže nesmíme zaspat, abychom o ty prostředky nepřišli,“ říká Curylo.

Černá kostka zůstává na papíře 12 let. Pokud nenastane nic nepředvídatelného, chtělo by hejtmanství už za dva roky začít stavět. Na první pohled sice bude nové sídlo vědecké knihovny vypadat stejně, změn ale bude hodně.

„My jsme to navrhli samozřejmě na aktuálně nejvyšší dostupné technické úrovni, ale ta úroveň se posunula. Téměř ve všech profesích došlo ke změně, statici budou muset přepočítat podle nových norem a tak dále. Změny jsou v technické a technologické stránce věci,“ vysvětluje architekt Ladislav Kuba.

Své připomínky navíc mají i knihovníci, kteří chtějí úpravami reagovat na aktuální trendy. „Bude tam třeba experimentální kino, mediatéka, noční studovna, literární kavárna, konferenční sál, multimediální učebny, kde poběží výukové programy. To všechno je ve hře a teď se vytvářejí poslední věci před projektováním, jak by to uvnitř mělo být co nejlépe uspořádané, co nejmodernějšími technologiemi vybavené a podobně,“ potvrzuje ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny Libuše Foberová s tím, že mají ambici stát se komunitním a vzdělávacím centrem.

Po letech v provizoriu, by navíc mohli na jediném místě konečně čtenářům nabídnout víc než milion knih a publikací.

autor: stj
Spustit audio