Novodvorské arboretum čeká obnova. Postaví tam nový skleník a přibudou atrakce

30. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Arboretum Nový Dvůr do několika let nabídne návštěvníkům nové atrakce. Slezské zemské muzeum získalo peníze na úpravu areálu i výstavbu obřího skleníku pro expozice z rostlinné i živočišné říše. Právě ten nahradí původní zchátralou stavbu, kterou muselo muzeum v roce 2000 zbourat.

„Bylo to trošku smutné, protože jsem ty skleníky znala z doby jejich největšího rozkvětu,“ vzpomíná na rok 2000 kurátorka skleníkových rostlin Slezského zemského muzea Šárka Zemková. Tehdy i s kolegy pomáhala zachránit nejvzácnější exempláře, které zůstávají už roky v provizorních nádobách.

„Právě to, že ty rostliny musíme udržet v těch květináčích, je ten problém. Máme je i ve skleníku, který není tak vysoký jako ten budoucí expoziční, takže je musíme částečně i stříhat a nějak tvarovat. Nicméně v tom novém skleníku krásně narostou a myslím, že to pro lidi bude opravdu zajímavé,“ dodává Zemková.

Úpravy Arboreta Nový Dvůr mají začít ještě letos. Dominantou bude právě obří skleník, který kromě expozic nabídne také prostor pro přednášky nebo workshopy.

„Nový skleník bude obrovský, bude mít 2000 metrů čtverečních výstavní plochy. Budou tam nejen rostlinné sbírky ale také přírodovědné. Takže tam bude část expoziční rostlinná a takzvaná suchá expozice, kde budeme obměňovat a postupně zpřístupňovat naše přírodniny,“ potvrzuje ředitelka Slezského zemského muzea Jana Horáková.

Rekonstrukcí projdou ale i historické stavby v parku nebo hlavní brána. Celá obnova má vyjít zhruba na 120 milionů korun. Velkou část nákladů pokryjí evropské dotace, zhruba 15 procent pak doplatí stát.

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) je důležité kromě uměleckých památek zachovat pro další generace také přírodní dědictví. „Samozřejmě to tvoří součást našeho kulturního bohatství a je třeba se o to starat s náležitou péčí. Takže celý projekt, jak jsem měl možnost se s ním seznámit, jde tímto moderním směrem a to je dobře,“ poznamenal.

Slezské zemské muzeum teď bude vybírat firmy, které dostanou obnovu Arboreta v Novém Dvoře na starost. Pokud vše půjde podle plánu, mohli by se první lidé do nového skleníku podívat do tří let.

autor: stj
Spustit audio