Novojičínská radnice nabídne lidem možnost pěstování na komunitní zahradě

12. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Mnozí z vás si určitě ještě pamatujete na předmět pěstitelské práce. Na některých školách už ale péči o rostliny nemají, takže bývalé zahrady osiřely. Jednu takovou v Novém Jičíně teď škola vrátila městu a to se o možnostech jejího dalšího využití radilo s lidmi.

„Za mě jako obyvatele nejbližšího z domů určitě parkoviště, protože s parkovacími místy parkujeme každý den při návratu z práce,“ říká pan Zdeněk.

S panem Zdeňkem se díváme už přes poněkud rezavý plot na bývalou zahradu zhruba o velikosti tenisového kurtu. To, že tady kdysi probíhaly pěstitelské práce, připomínají jen dvě zarostlá pařeniště. O osudu právě parcely se teď rozhodne na veřejném projednávání, které probíhá ve škole, která se pozemku jako nepotřebného zbavila.

„My bychom uvítali komunitní zahradu, protože tady s dětmi bydlíme. A uvítali bychom nějaké vlastní zdroje zeleniny, bylinky,“ souhlasí ve školní třídě paní Kateřina s nápadem na obnovu pěstování plodin. Byť už ne rukama školáků, ale lidí z okolních domů.

„Stačí v podstatě navézt hlínu, udělat tam pěšinky a vytvořit záhonky. Ale existují i jiné možnosti. Viděl jsem zahrady, kde mají hlínu v pytlích a přímo v těch pytlích to pěstují, případně v dřevěných květináčích,“ říká místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení), podle kterého je schůdná ještě varianta parku se stromy a stezkami. Parkoviště by podle něho naopak vyšlo mnohem dráž kvůli nutnosti přeložit trubky a kabely, které teď pod pozemkem vedou.

Veřejné jednání ale nakonec jasný verdikt nepřineslo. Už jen kvůli malému zájmu, v lavicích seděl jenom tucet lidí. „Už přímo oslovíme, ať se ozvou lidé, kteří by o ty pěstební pozemky zájem měli, a uvidíme. Pokud se jich ozve skutečně třeba jenom do deseti, tak by to smysl nemělo. Pokud by jich bylo více, tak bychom o tom reálně uvažovali,“ dodává místostarosta.

Veřejné projednávání přilákalo jen 12 zájemců

Radnice teď zřejmě natiskne letáky a rozdá je v okolních domech. Rozhodnout se musí do konce roku.

Bývalá zahrada školy (vlevo v pozadí) je asi 8 let prázdná
autor: Michal Polášek
Spustit audio