Nový Jičín chce elektrobusy místo autobusů. Dotace má pokrýt 90 procent nákladů

13. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Nový Jičín chce být jedním z prvních měst, ve kterých bude autobusy městské hromadné dopravy pohánět pouze elektřina. Úředníci dávají dohromady žádost o dotaci na nákup čtyř nových vozů s bateriemi, které nahradí dosluhující naftové autobusy. Město by zaplatilo jen zlomek ze zhruba 40 milionů korun.

Všechny čtyři stávající autobusy jsou už na hranici životnosti a jejich opravy vyjdou ročně až na statisíce korun. „Autobusy jsou deset let staré a samozřejmě tím, že mají najeto téměř půl milionu kilometrů, dochází k poruchám. Poruchovost se postupně zvyšuje,“ potvrzuje ředitel Technických služeb v Novém Jičíně Václav Bukovský.

Původně se chtěla radnice starých autobusů zbavit a provozování městské dopravy svěřit jinému dopravci. Jenže nedávno se objevila možnost získat zajímavou dotaci.

„Je to podmíněno tím, že to bude pod technickými službami, a město bude mít vše pod kontrolou. I komfort pro občany bude zachován. Autobusy jsou bezhlučné, bezemisní. A je to velice levné,“ vysvětluje místostarosta Pavel Rozbroj (ČSSD).

Dotace by měla pokrýt až 90 procent ceny elektrobusů. Jeden přitom vyjde až na deset milionů korun, drahé jsou především baterie. Nový Jičín pořídí čtyři elektrobusy a k tomu několik dobíjecích stanic.

Radní si na získání dotace věří. „V současné době jsme na asi 78 bodech a abychom mohli o dotaci požádat, stačí 50 bodů,“ dodává Rozbroj.

Pokud město získá dotaci, nové elektrobusy nahradí staré a už celkem rozvrzané autobusy nejdříve v druhé polovině příštího roku.

Centrální zastávka MHD Nový Jičín u autobusového nádraží
autor: Michal Polášek
Spustit audio