Nový Jičín se dohodl s plynaři na omezení kácení stromů

16. březen 2018

Spor o rozsáhlé kácení v Novém Jičíně je, zdá se, zažehnán. Plynárenská firma vloni zaskočila radnici seznamem 84 stromů, které kvůli bezpečnosti plynového potrubí chtěla vykácet. Proti se ale kromě města postavili místní lidé. Plynaři nakonec ustoupili, část stromů vyškrtli a kácení dalších odložili až o čtyři roky.

Pavla Kravčenková ukazuje na statné stromy s oranžovým puntíkem. Právě tím si plynaři označili dřeviny určené k pokácení, protože rostou poblíž plynovodu. Jenže nakonec stromy na svém místě zůstanou.

„Tyhle stromy asi spadaly do toho, že jsou nenahraditelné, neboť nás tady vlastně chrání od prachu z továrny na dřevo,“ říká žena, která sepsala petici proti kácení, na kterou získala dvě stovky podpisů. S touto výbavou pak radnice s plynaři vyjednávala.

Dohoda se tvořila dlouho a těžce, říká místostarosta Ondřej Syrovátka (SZ). „Město taky na druhou stranu muselo i vytipovat stromy, které skutečně bude potřeba pokácet a u kterých to nebude takový problém, kde tu náhradní výsadbu bude moct provést,“ dodává.

Z 84 označených stromů nakonec půjde letos na jaře k zemi jen o něco více než čtvrtina. Naopak 11 dřevin zůstane na svém místě a zbytek se pokácí buď příští zimu, nebo až po roce 2022.

„My jsme samozřejmě v první řadě chtěli nějakým způsobem nalézt dohodu a vyjít vstříc požadavkům městu. Takhle akce, to kácení stromů na ochranných pásmech, má preventivní charakter a její hlavní cíl je zajištění bezpečných a spolehlivých dodávek,“ říká mluvčí společnosti Innogy Petr Zajíc a slibuje, že plynaři budou příště lépe kontrolovat, jak se majitelé pozemků starají o ochranná pásma plynovodů. A budou s nimi o tom častěji mluvit.

„Samozřejmě, že jako milovník stromů jsem trošičku smutná, ale zároveň vím, že muselo dojít k nějakému kompromisu,“ hodnotí dohodu autorka petice Pavla Kravčenková.

Borovice u hotelu Kalač padnou až za několik let

Město zvažuje, že do blízkosti trubek nebo kabelů bude při sázení stromů vkládat protikořenící fólii, která brání růstu kořenů. „Je málo pozemků zvlášť na sídlištích, kde právě kvůli různým inženýrským sítím je možné sázet stromy,“ dodává místostarosta Syrovátka.

Některé z jehličnanů, které se budou kácet příští zimu, chce radnice využít jako vánoční výzdobu třeba do škol.

autor: Michal Polášek
Spustit audio