O pořádek v ostravských tramvajích se stará nová úklidová četa

25. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Ostravské tramvaje teď budou čistější. Dopravní podnik Ostrava (DPO) zřídil novou pracovní četu, která během dne průběžně uklízí na konečné zastávce Vřesinská v Porubě z vozů nepořádek.

Dělají to dvě ženy, které byly delší dobu na úřadu práce. S jejich výběrem pomohla agentura pro sociální začleňování. Dosud se tramvaje čistily jen v noci.

„Dívám se za sedadla, jestli tam něco není. A pokud ano, tak to posbírám,“ popisuje svou práci paní Helena Polhošová. „Tam je vršek od plechovky, tak to dáme na lopatku. Teď toho moc není, ale záleží na tom, kolik jízd má řidič za sebou,“ říká.

Podle ní je jedno kolo čisté, jindy nasbírají půl kýble. „Teď jsem zrovna vyhazovala balík novin. Je binec, je. Plasty nechávají za sedačkami a kapesníky,“ dodává.

Úklidová četa zvládne za směnu uklidit přes 60 tramvají. Paní Polhošová i její společnice Táňa Heráková jsou rády, že mají práci.

„Jde o to, že jsme našli mezeru v našich službách v tom, že pokud my v noci všechna vozidla uklidíme, tak po ranním výjezdu již po několika hodinách zase je v nich nepořádek. A to bylo smyslem té úpravy,“ vysvětluje mluvčí DPO Miroslav Albrecht.

Další dvojici chce dopravce umístit na konečné zastávce Hlavní nádraží.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio