O sociální šatník ve Frýdku-Místku je velký zájem

29. leden 2012

Lidé bez domova ve Frýdku-Místku si pochvalují takzvaný sociální šatník. Provozuje ho humanitární organizace ADRA, která získává oblečení od dárců. Každé pondělí do něj zavítá okolo padesátky lidí - většinou se jedná o lidi bez přístřeší nebo sociálně slabé.

Spodky, mikina, rifle, spodní prádlo, ponožky. Pan Bank stojí u pokladny a ukazuje, jaké oblečení si naskládal do krabice. „Je to perfektní, všichni nám tady vycházejí vstříc. Pro nás bezdomovce je to vynikající, jsem hrozně moc rád,“ pochvaluje pan Bank.

V regálu se svršky hledá také pravidelný návštěvník sociálního šatníku pan Ladislav z Frýdku-Místku. „Já jsem si přišel pro spodky a pro mikinu. Chodím tady každý týden, jak je otevřeno, abych se viděl s kamarády a tak různě,“ vysvětluje.

Okolo klientů se hbitě točí mladá dobrovolnice Šárka s krejčovským metrem kolem krku. Kromě své práce si našla čas i na pomoc potřebným.

„Pomáhám tady klientům vybírat oblečení. Většinou neznají svoji velikost, takže je musíme změřit. Pracuji ještě na poloviční úvazek, takže mám čas na dobrovolnictví. Když jsem věděla, že mám volný čas, tak jsem ho chtěla nějak efektivně využít,“ říká Šárka.

Další dobrovolnice Vlaďka sedí za stolem a zapisuje si, kolik kusů oblečení si lidé odnáší. Ukazuje, že šatník má dvě části.

„Tady to je část volně přístupná, kde chodí lidé, co mají sociální dávky. Ti chodí jednou měsíčně a nosí si s sebou potvrzení. Na to dostanou pět věcí zdarma a zbytek si doplácejí po dvou korunách. Potom máme tady tu druhou část, kde chodí převážně lidé bez domova. Jsou to muži, kteří většinou chodí s obsluhou, protože si moc vybírat neumějí,“ prochází šatníkem Vlaďka.

A co je nedostatkovým zbožím? „Nedostatek máme pořád u pánských kalhot, spodního prádla a spacáky nám chybí pořád. Teď přes zimu rukavice,“ dodává dobrovolnice.

Kromě sociálního šatníku provozuje ADRA ve Frýdku-Místku také Charitativní burzu. „Otevřeli jsme novou aktivitu, což je takový unikátní projekt, kde za minimální ceny mají lidé, kteří jsou na tom trochu lépe, šanci si ty věci koupit. A podařilo se to, že tam začali chodit nejen lidé z té nejnižší cílové skupiny, ale i lidé, kteří by nikdy do sociálního šatníku nepřišli a přesto jim tahleta pomoc přijde vhod. Výtěžek je určen na rozvoj našich dalších programů, na rozvoj dobrovolnictví ve městě a okolí,“ upřesňuje vedoucí centra Michal Čančík.

Lidé mohou své dary přinést do centra ADRA u Frýdeckého náměstí každé pondělí od 09:00 do 17:00.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio