Obce na Karvinsku dostávají za těžbu miliony. Kvůli zavírání šachet o peníze přijdou

Zavření některých dolů na Karvinsku pocítí i tamní radnice. Ročně dostávají za těžbu desítky milionů korun. Obce už teď začínají počítat, o kolik budou jejich rozpočty hubenější a kde budou muset šetřit. OKD chce skončit s těžbou uhlí kromě Paskova i v dolech Darkov a Lazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Lazy

Důl Lazy | Foto: Andrea Brtníková

„Někdo to zadluží a pak to ostatní odnesou. On zavře šachtu a nikdo není hnaný k zodpovědnosti,“ říká muž, který pokuřuje před vrátnicí dolu Lazy.

Mnozí z horníků už teď pročítají inzeráty a hledají si práci. „Jsem tady 25 let. Takže jednoho dne přijdeme a půjdeme zase domů,“ poznamenává jeden z nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce na Karvinsku budou mít hubenější rozpočty, kvůli útlumu těžby přijdou o milionové částky. Více v reportáži Andrey Čánové

Kromě horníků bude mít útlum těžby dopad i na okolní radnice. Přijdou totiž o peníze, které dostávají za každou tunu vytěženého uhlí. Jako třeba Orlová.

„Naše město dostává zhruba 15 milionů ročně z těžby uhlí. Takže výpadek v rozpočtu to bude. Samozřejmě jednotlivé odbory dostaly za úkol snížit své náklady tak, abychom byli schopni sanovat těchto 15 milionů korun,“ potvrzuje starosta Orlové Tomáš Kuča z ČSSD.

Ještě větší dopad by měl útlum těžby na rozpočet Karviné. „Jestli bude těžba v útlumu a těch tun se vytěží méně, tak i do rozpočtu města přijde méně peněz. Každopádně počítáme s tím, že rozpočet půjde dolů,“ dodává náměstek primátora Jan Wolf z ČSSD. Karviná dostává za těžbu zhruba 60 milionů korun.

Andrea Brtníková, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme