Obce nemají pitnou vodu. Řada z nich je závislá na nouzovém zásobování cisternami

Kvůli suchu přibývá obcí, které mají problémy s pitnou vodou. Ta mizí nejen ve studních, ale také z obecních vrtů zásobujících vodovod. Ve Lhotce u Frýdku-Místku musí desítky cisteren doplňovat vodojem, aby dole pod kopcem lidé nemuseli výrazně omezovat spotřebu. Zatím se to daří zvládat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cisterna s vodou

Cisterna s vodou | Foto: Ondřej Wolf

Do kopce nad Lhotkou šplhá k vodojemu další cisterna. Něco takového tady nepamatují ani dlouholetí zaměstnanci vodárenské firmy. „Voda bude protékat asi šest hodin, stejně jako minulý týden. Vypadá to, že přijedeme opět v pondělí nebo v úterý příští týden,“ potvrzuje jeden z pracovníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výlet do Plané a Výletnění 2015 - téma pro starostku města Martinu Němečkovou a místní kulturní aktivistku Blanku Borůvkovou. Co vše se v Plané a okolí chystá? Poslechněte si rozhovor! Moderuje Stanislav Jurík.

Ve vodojemu z jedné hadice naplno přitéká voda z cisterny a z druhé doslova přikapává přírodní zdroj.

Navážení vody do vodojemu je tady v Lhotce jediné řešení, jak lidem pomoci, potvrzuje Milan Koníř ze Severomoravských vodovodů a kanalizací.

„Podzemní zdroj má standardní kapacitu asi 1,7 sekundového litru, dneska tam teče zhruba 0,7 sekundového litru. Ten deficit je zřejmý. Pro představu je to zhruba 140 kubíků, což představuje asi 20 autocisteren,“ popisuje Koníř.

Jak dlouho a jak často se budou ještě ve Lhotce škrábat cisterny do kopce k vodojemu, záleží jen na počasí. Místní doufají, že by déšť mohl přijít už o víkendu, a meteorologové to potvrzují.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme