Obce ruší kvůli změně legislativy fondy na opravy domů. Výhodné půjčky lidem končí

10. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Mnohé obce ruší takzvané fondy rozvoje bydlení. Přes ně nabízely výhodné půjčky občanům třeba na opravy domů. Od prosince platí ale nový zákon o spotřebitelských úvěrech a radnice by se podle něj už neměly chovat jako banky.

„Finanční pomoc obce Bolatice jsem využil k pořízení automatického kotle. Půjčku jsem použil, protože byla jednoznačně nejvýhodnější, kterou jsem mohl v té době získat,“ říká jeden z mnoha obyvatel Bolatic na Hlučínsku, který si půjčil přímo od obce.

Třeba za 50 tisíc korun na 4 roky zaplatili žadatelé poplatky a úroky dohromady jenom asi za tisícovku. Fungovalo to 17 let. Jen loni si zájemci rozdělili půl milionu korun.

„Pro ekologické vytápění jsou to plynové kotle nebo kotle na dřevo. Občané také stále ještě žádají peníze na výměnu oken, zateplení a podobně,“ potvrdil bolatický starosta Herbert Pavera (TOP 09).

Teď se radí s právníky, jak fond zachránit. Třeba s využitím jiného zákona o obcích. „V těchto věcech budou tyto naše půjčky vždycky výhodnější než jakékoliv jiné půjčky. Jsem přesvědčen, že v této tradici budeme pokračovat dál,“ dodává Pavera.

Kdo už fond pro jistotu raději úplně zrušil, je město Hlučín. Starosta města Pavel Paschek (Občané pro Hlučín) sám kdysi půjčku dostal.

„Do budoucna, pokud nám to legislativa umožní, určitě nevylučujeme zřízení takového fondu znovu,“ ujišťuje Paschek.

V Hlučíně fond skončil po téměř 20 letech. Ne všude je to ale stejné. Třeba v sousedním městě Kravaře byl zájem o tyto půjčky v poslední době minimální.

MF: Nový paragraf výhodné půjčky nezakazuje

Ministerstvo financí (MF) však nesouhlasí s tím, že by nový paragraf zakazoval obcím půjčovat peníze. „Ministerstvo financí, coby předkladatel zmíněného zákona, by rádo uvedlo, že obce mohou výhodné půjčky svým občanům poskytovat i podle nového zákona," reagoval tiskový odbor úřadu v prohlášení.

„Budou-li tyto půjčky poskytovat svým občanům s nižší úrokovou sazbou, než je na trhu obvyklé, a upraví-li tuto činnost ve své obecně závazné vyhlášce, mohou dokonce využít zjednodušený režim, který zákon zavádí a který znamená, že nemusí mít pro tuto činnost povolení České národní banky a nemusí plnit drtivou většinu povinností, které nový zákon jinak poskytovatelům úvěrů ukládá," upozornil úřad.

autor: mrk
Spustit audio