Obce z okolí dolu Paskov mají obavy z připravovaného útlumu

11. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Nejen že obecní rozpočty přišly o peníze za těžbu a část místních obyvatel o práci, likvidace dolu může nadlouho zatížit okolní vesnice například nadměrnou dopravou. Ve ztrátovém dole se přestalo těžit na konci března. Těžní jámy se postupně zasypou a budovy na povrchu rozsáhlého areálu čeká demolice.

Paní Petra bydlí nadohled od úpravny uhlí v Paskově. Říká, že s provozem úpravny žádné problémy nebyly. To, že důl zavřeli, vnímá spíše negativně. „Bez práce je teď hodně lidí, že,“ říká.

V úpravně se uhlí celá léta oddělovalo od hlušiny. Skládá se z komplexu několika budov a čeká ji demolice. „Máme obavy z toho, aby důsledky demolice nenesli obyvatelé. Ať už se jedná o hluk nebo o prach,“ říká starosta Paskova Petr Baďura (KSČM).

K demolici je odsouzena i řada budov ve Sviadnově, Chlebovicích nebo Staříči. I tam z toho mají obavy.

„Hlavně budeme usilovat o to, abychom docílili likvidaci dolu odvozem železniční vlečkou. Tím pádem bychom zabránili průjezdu nákladních vozů přes obce,“ upřesňuje starostka Staříče Zdeňka Šebestová (ODS).

A nejde jen o obavy ze zvýšené dopravy. „Máme obavy, jak bude nakládáno s odpady, pak také jak budou řešeny důlní vody. Máme obavy z možného výstupu metanu. Jednáme společně se starosty, kterých se útlum týká – je to i starosta Sviadnova, Paskova, Žabně, Krmelína,“ upřesňuje Šebestová.

Na společné schůzce se proto starostové dohodli, že plán na útlum dolu potřebuje projít takzvanou velkou EIA, která důsledně vyhodnotí vliv na životní prostředí a hlavně bude závazná.

Zjišťovací řízení, které rozhodne o tom, jestli bude nová EIA potřeba, právě probíhá. „Závěr řízení v tuto chvíli nemůžeme předjímat, nicméně ministerstvo bude každopádně při jeho vydání vycházet mimo jiné ze všech obdržených vyjádření, tedy jak obcí, tak různých dotčených úřadů,“ říká Jana Taušová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

autor: iha
Spustit audio