Obchodník z Karviné přes internet prodával zakázanou šalvěj

12. duben 2012

Policisté stíhají obchodníka z Karviné, který přes internet prodával šalvěj divotvornou - rostlinu způsobující halucinace. Detaily z vyšetřování dnes zveřejnili specialisté z Toxi týmu.

Kriminalisté varují, že tato rituální rostlina původem z Mexika může být pro uživatele velmi nebezpečná. Jiří Kopeček z Toxi týmu pak v souvislosti s případem upozorňuje, že tuto nebezpečnou drogu si přes internet mohl koupit každý. I dítě.

„Jsme v té situaci, že drogu jako takovou si může prostřednictvím internetu objednat kdokoliv. Takže se vlastně můžeme dostat do toho, že i vaše dítě si může jít pro balíček na poštu a v tom balíčku může mít drogu,“ říká Kopeček.

Podle policistů obviněný na internetu lákal kupující tím, že šalvěj divotvorná, která obsahuje halucinogen salvinorin A má podobné účinky jako marihuana. To ovšem zásadně odmítá novinář z Reflexu Jiří X. Doležal.

„Je to hrubá nepravda. Pokud se má salvinorin s něčím srovnávat, tak je to LSD. Marihuana je o několik řádů slabší droga i ve variantě těch nejsilnějších vyšlechtěných odrůd,“ vysvětluje Doležal.

Halucinogenní rostlinu používali šamani v Mexiku. Při neopatrném dávkování však může způsobit velké zdravotní potíže.

„Při předávkování může vzniknout až těžká fobie, těžká deprese, případně vyvolání určitých psychických nemocí, které se pak musí samozřejmě klinicky léčit,“ varuje soudní znalec Petr Kurka.

„Druhá z možností je kombinace s jinými látkami, zvláště třeba s halucinogeny nebo některými látkami, které tlumí centrální nervový systém, jako je alkohol a podobně. Může dojít k těžkému útlumu a určitým nepředvídatelným reakcím, které mohou být nebezpečné pro daného člověka,“ dodal znalec.

Obviněný muž z Karvinska prodal šalvěj divotvornou minimálně devadesáti lidem.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu