Obec Bystřice u Třince investovala do vlastní bezpečnosti a založila obecní policii

11. říjen 2017
Dobré odpoledne

Zhruba čtvrt roku dohlížejí na bezpečnost v Bystřici u Třince vlastní strážníci. Zatím jsou dva a základnu mají v budově obce. Dříve si radnice najímala bezpečnostní agenturu, trápilo ji hlavně porušování nočního klidu v okolí nádraží. Na tamní lokalitu se proto noví obecní policisté hned od začátku zaměřili.

„Myslím, že pro bezpečnost v obci je to lepší. Když jsou nějaké akce, tak mládež potom dost vyvádí,“ říká paní Pavla Turoňová, která bydlí blízko nádraží. Právě tady zajíždějí strážníci poměrně často. „Vídávám auto, jak jezdí kolem. Zastaví na nádraží, podívají se, co kde se děje,“ dodává.

Problémy kolem nádraží bývaly s popíjejícími lidmi, kteří dělali nepořádek a hlučeli. Zajištění klidu byl proto jeden z prvních úkolů.

„Je tam takové restaurační zařízení, kde v nočních hodinách docházelo k rušení nočního klidu. V oblasti nádraží se také zdržovaly skupiny mladých lidí, kteří popíjeli alkohol. Podařilo se nám je celkem vytlačit,“ říká velitel strážníků Jindřich Kus.

Strážníci musí také často řešit dopravní přestupky. Zaměřují se na auta, která v obci překračují rychlost. Vynaložených prostředků na zřízení policie starosta Bystřice Roman Wróbel (nez.) nelituje.

„My jsme rádi, že tu obecní policii a máme. A hlavně jsme rádi, že ti strážníci jsou vidět v terénu. Ráno, když rodiče vodí děti, jsou na přechodech. Samozřejmě jsme rádi, když pak v odpoledních hodinách hlídají provoz,“ říká starosta.

Náklady na služebnu, výstroj strážníků a mzdy by za první půlrok neměly podle propočtů radnice přesáhnout 1 milion korun. A v plánu je i další rozšíření služebny.

„Zastupitelstvo bude chtít slyšet a vidět údaje, čísla a na základě tohoto hodnocení pak nové zastupitelstvo bude muset s těmito údaji a s touto statistikou naložit a rozhodnout, zda okamžitě dojde k navýšení stavu, nebo si zatím vystačíme s tím, co tady je,“ dodává Wróbel.

Bystřice má přes pět tisíc obyvatel, časem by tu na bezpečnost a pořádek mohlo dohlížet pět strážníků.

autor: iha
Spustit audio