Obnovit Libušín chce pět firem. Cena prací se odhaduje na 80 milionů

11. únor 2016
Zprávy , Zprávy

Ve Valašském muzeu v přírodě dnes otevřeli obálky s nabídkami firem, které chtějí obnovit vyhořelou chatu Libušín. Do soutěže se přihlásilo pět uchazečů.

Odhadovaná cena obnovy národní kulturní památky na Pustevnách je 80 milionů korun. Valašské muzeum zatím nezveřejní, kolik firmy za práce požadují.

„V současné době budeme prověřovat jejich nabídkové ceny. Budeme kontrolovat správnost nabídky a to, jestli zájemci splnili všechny reference, které jsme si do požadavků dali,“ říká náměstek ředitele muzea Milan Gesierich.

Rekonstrukce památky bude podle něj složitá. „Měli jsme speciální požadavky na restaurátorské práce, protože jsou tam sgrafita od Mikoláše Alše, taky na nátěry a opracování dřeva,“ dodává.


Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler. Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí. V poslední době sloužila budova jako restaurace.

Chata Libušín sloužící jako restaurace vyhořela v noci na 3. března 2014. Plameny se po budově rychle šířily i kvůli silnému větru. Požár likvidovalo 70 hasičů. K záchraně chaty nasadili 16 cisternových automobilů, vysokozdvižnou plošinu a automobilový žebřík.

Policie pak koncem loňského roku obvinila padesátiletého muže z Karvinska, který se v roce 2007 podílel na rekonstrukci komínu. Muž byl kriminalisty obviněn z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš
autoři: tif , Jana Čadová
Spustit audio