Obrovský výbuch, požár a křik. Frenštátem před pěti lety otřásla exploze paneláku

17. únor 2018

Obrovský výbuch, požár a křik. Tak to vypadalo ráno ještě za tmy přesně před pěti lety ve Frenštátu pod Radhoštěm. Exploze nahromaděného plynu zdemolovala jeden ze vchodů řadového panelového domu a neštěstí si vyžádalo šest obětí. Sedmá zemřela po několika měsících na následky zranění. Případ byl o to horší, že mezi mrtvými byly malé děti.

Těžko najdete ve Frenštátu někoho, kdo by zapomněl. Na to, že promyšlený útok nájemníka z přízemí vezme život i velmi malým dětem.

„Tady dole bydlíme a tam stáli hořící lidé. Okna nebyla, plameny šlehaly, lidé řvali a křičeli: zachraňte děti! Bylo to šílené,“ popisovala před pěti lety přímá svědkyně.

Sedmapadesátiletý Antonín Blažek měl pověst podivína. Kvůli dluhům přišel o byt a měl se vystěhovat. Sousedům vyhrožoval, že když musí pryč on, půjdou také. V noci na 17. února 2013 znemožnil odemčení hlavního vchodu, doma pustil plyn a odmontoval ventil u hlavního uzávěru v domě. Pak došlo k obrovské explozi.

„Den předtím, než se to stalo, měl manžel narozeniny. Byli jsme tady všichni. Pořád vidím ta děcka, jak sedí u toho... Zlý sen a pořád si myslím, že se probudím. Prostě musíme jít dál,“ vzpomíná jedna obyvatelek.

Pozdější pohřby obětí, hlavně dětí, patří k tomu nejhoršímu, co město zažilo. Mezi těmi, kdo tragédii nepřežili, byl i pachatel a proto policie případ odložila.

Loučení s oběťmi tragédie ve Frenštátě pod Radhoštěm

Zprávy o tom, co se ve Frenštátu stalo, dlouho plnily přední stránky novin a také naše zpravodajské relace. Zvedla se nebývalá vlna solidarity napříč celou republikou a to nejnutnější měli přeživší od dárců v podstatě okamžitě.

„Už jsme jim nabalili věci, které chtěli. První reakce – obrovské rozpaky a potom slzy v očích,“ řekla tehdy pracovnice místní charity. Pro pomoc přišel i tatínek dvou dětí, které zemřely v troskách paneláku.

Tak vypadá místo, kde stávala část panelového domu zničená výbuchem plynu, dnes

Mnoho lidí a firem posílalo peníze. Na speciálním účtu se sešlo téměř 22 milionů korun a díky této sumě mohli všichni zůstat ve městě a bydlí v nových domcích.

Místo neštěstí je dnes prázdné. Není tady žádný památník. Část řadového paneláku nahradily stromy. I to je důkazem, jak citlivou věcí to je pro celé město i dnes.

Mapy Google stále ukazují dům v původním stavu. Používá snímky ze září 2011
autor: mrk
Spustit audio