Obyvatel v Moravskoslezském kraji stále ubývá, odcházejí hlavně do Prahy a Brna

26. květen 2015
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezskému kraji se nedaří zastavit odliv obyvatel a pomalu se vylidňuje. Kufry si přitom balí hlavně mladí lidé. Údaje statistiků jsou neúprosné. Za posledních deset let se vystěhovalo o zhruba 30 tisíc lidí více, než do kraje přišlo z jiných částí země. Lidé odcházejí za prací, ale i lepším vzduchem.

Manželé Milena a Jiří jsou se životem v Třinci spokojeni, jen je mrzí, že tu s nimi nemohli zůstat jejich dva synové.

„Oba odešli, protože tady neměli práci. Jeden je v Praze, druhý v Brně. Mladší má dvě vysoké školy, je opravdu vzdělaný, ale tady pro něj místo nebylo. Občas je mi smutno, protože si uvědomím, že můj život s nimi skončil,“ říká paní Milena.

Konkrétní případ dokládají i statistiky. Kraji se nedaří udržet si své rodáky a opouštějí ho nejčastěji právě hlavně mladí do 40 let.

„Přece jen ta vysoká nezaměstnanost v našem kraji a nijak vysoké výdělky nedrží tady mladou generaci. Mladí tak hledají uplatnění především v Praze, ale i v Brně. Pak je tady zcela jistě vliv životního prostředí a především proudy na jižní Moravu mohou být z těchto důvodů,“ potvrzuje ředitel Českého statistického úřadu v Ottravě Jiří Kartous.

Čtěte také

Na úbytku lidí v kraji se přitom nepodílí jen stěhování. Lidí v kraji umírá více, než se rodí dětí.

„Pokud jde o přirozený úbytek obyvatel, tak ten je taky prakticky jediný. Snad ještě Zlínský kraj má také přirozený úbytek, ale řádově nižší než v našem kraji,“ doplňuje Kartous.

Smog...

Ještě v roce 2008 byl kraj nejlidnatějším v Česku. Teď je na třetí pozici, a jestli se nic nezmění, tak ho zhruba za pět let dostihne jižní Morava.

„Jak to bude vypadat? Bude se zvyšovat průměrný věk, populace bude samozřejmě stárnout a lidí bude stále ubývat, pokud se něco nezmění,“ dodává statistik Jan Halva.

autor: iha
Spustit audio