Obyvatele kraje zaskočila ledovka

28. listopad 2005

Do krušného dne se probudili obyvatelé Moravskoslezského kraje. Cesty a chodníky pokryla ledovka. Silnice byly po ránu sjízdné jen s nejvyšší opatrností. V nemocnicích přibylo pacientů se zlomeninami a na cestách řidiči více bourali.

Opatrně našlapující senioři i matky s malými dětmi, auta jedoucí krokem - tak to po ránu vypadalo ve většině měst a obcí severní Moravy a Slezska. Předpovědi meteorologů se vyplnily. Roztátý sníh přes noc namrzl a na cestách a chodnících se vytvořila ledovka. Zvláště starší lidé to zvládali jen s obtížemi, mnozí kritizovali majitelé obchodu, že chodníky neupravují.

0:00
/
0:00

Nárůst pacientů se zlomeninami zaznamenali i v Městské nemocnici Ostrava. "Ten nárůst je asi dvacetiprocentní oproti jiným dnům. Především se jedná o poranění kotníků, dokonce i hlavy a nebo poranění klíční kosti. Paní doktorka z traumatologické ambulance mi říkala, že v podstatě po ránu kdo vyšel ven, tak padl," potvrzuje mluvčí Marie Dlabalová.

Zasněžená ulice

Stejná situace je i v bruntálské nemocnici. "Chirurgové během dnešního dopoledne ošetřili asi deset pacientů, kteří se zranili na kluzkých cestách. Jedná se většinou o podvrtnuté kotníky a zlomeniny zápěstí a rukou. Zvýšený je nárůst u zlomenin předloktí. Lékařskou pomoc vyhledávají spíše lidé středního věku," říká mluvčí bruntálské nemocnice Simona Součková.

Napilno měli i dopravní policisté. Jen za dopoledne napočítali v Ostravě zhruba desítku nehod. Naštěstí se obešly bez vážných zranění. "Máme tam dvakrát naražení do sloupu, jinak jsou to takové klasické plechové nehody, to znamená žádné velké následky. Je to problém především stále ještě letního obutí a nedodržení bezpečné vzdálenosti. Je to takový nekonečný příběh letní a zimní sezóny," říká šéf ostravského dopravního inspektorátu Miroslav Pech.

Silničáři vyjeli do terénu s veškerou technikou, hlavní tahy se jim dařilo udržet sjízdné.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu