Obyvatele Palkovic čeká rušnější provoz. Budou tudy projíždět auta s bahnem z Olešné

15. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Objížďkou přes Palkovice míří nákladní auta s bahnem z přehrady Olešná. Povodí Odry tam začíná odtěžovat nánosy, které se tam usadily za 50 let. V sousedním Frýdku-Místku se ale opravuje několik cest, a tak dočasně vozidla nasměrovali touto trasou.

Lidi z obce to ale nepříjemně zaskočilo. Obávali se hluku i zápachu a také velkého provozu. Po schůzce na radnici ale odcházeli klidnější.

„Nevěděli jsme, kudy to bude jezdit. Dnes už víme, kudy se to bude vozit, a hlavně kam se to bude vozit. A tím je to vyřešeno, jsem vysmátý, spokojený,“ říká Oto Brudný z Palkovic.

Na schůzce na radnici lidé dostali od zástupců investora přesnou informaci, kudy budou auta jezdit a jak často. Podle Františka Huška ji mohli dostat už dříve.

„Byli bychom klidní. Ale spíše mě zajímal dopad na životní prostředí, hluk a tak dále. A myslím si, že tam je to pořešeno také,“ říká.

Na dně přehrady Olešná jsou asi dva metry bahna, celkem odtud náklaďáky podle odhadu odvezou 180 tisíc kubíků, a to na odval do Staříče nebo na skládku do Ostravy. Odtěžování se ale teprve rozjíždí a tak ze začátku nebude provoz tak silný.

Čtěte také

„Bude se tady točit deset aut, která budou víceméně zkoušet, jak to všechno bude probíhat, jak ta doprava na přehradě bude zorganizována. Takže čtrnáct dní to bude takový zkušební provoz, žádné drama nás nečeká,“ vysvětluje starosta Palkovic Radim Bača (nezávislý).

Auta s bahnem se pak přesměrují na hlavní tah přes Frýdek-Místek. Těžba nánosů má skončit příští rok v dubnu.

„Jsme rádi, že se čistí. Všichni čekali, co v sedimentu bude za hrůzy, ale není až takové hrozné. Samozřejmě už to ta přehrada za těch 50 let potřebovala, a to jak z hygienického hlediska tak z bezpečnostního kvůli zadržování povodňových vod,“ dodává palkovický starosta.

autor: iha
Spustit audio