Obyvatelé Vesničky soužití vzpomínají na povodně 1997. Nakonec to byl nový začátek

10. červenec 2017
Dobré odpoledne

Jednou z pozitivních věcí, které přinesly povodně v roce 1997, je Vesnička soužití v Ostravě. Osadu pro oběti záplav z části Hrušov vymyslel sociální pracovník Kumar Vishwanathan. Unikátní je soužitím třiceti romských, neromských a smíšených rodin. I když mnozí obyvatelé mají na velkou vodu zlé vzpomínky, považují za štěstí, že je přivedla do vesničky.

„Kdyby nebyly ty povodně, tak nebydlím tak krásně jako tady,“ říká obyvatelka Vesničky Zuzana Svajčíková. „I když člověk má střechu nad hlavou, tak když jste v bytě, lidi kolem si říkají, jsou tady Romové, bude zase zle. Tady to tak není. Je úplně o něčem jiném. Jsem ráda, že to Kumar postavil,“ dodává.

Spokojená je tady i Liběna Kopková. „Mám tady zahrádku, posedím na lavičce. I to zlo už se mi nahradilo. Ale zůstane to v člověku, ta voda. Poznala jsem tady, že se dá vycházet se všemi,“ říká paní Kopková.

Obě ženy byly před 20 lety evakuovány z činžovního domu v Hrušově. Zuzana Svajčíková i s ročním dítětem.

„Probudili jsme se a byli jsme zatopeni. Vstala jsem z postele a rovnou do vody, měla jsem ji nad kolena. Malá brečela v postýlce, byla celá mokrá. To nezapomenu, byla to fakt hrůza,“ vzpomíná paní Svajčíková.

„Nejprve jsme šli k rodině, pak na kolejích vysoké školy. Pak začal pan Kumar pomáhat. Nakonec jsme se dozvěděli, že postaví vesničku,“ popisuje.

Také pro Kumara Vishwanathana, který vesničku soužití vymyslel, byly povodně v roce 1997 zlomové. Tehdy učil na gymnáziu v Olomouci. Když se z novin a televize dozvěděl, že jsou na Slezské Ostravě nepokoje kvůli vytopeným Romům, rozjel se tam. Ostrava se pak stala jeho domovem.

„Jakmile obvod rozhodl postavit tam unimobuňky, aby 28 rodin bydlelo, byl tam obrovský neklid. Mluvili o domobraně, že koupí zbraně. Sedm set lidí psalo petice. Říkal jsem si, že jsem takový klidný, že bych mohl tam jet pokusit se situaci uklidnit,“ říká Kumar Vishwanathan.

Podařilo se mu to. V září 2002 otevřel spolu s charitou Vesničku soužití. Sehnal na ni peníze od české vlády i ze zahraničí. Dnes ji sleduje jen zpovzdálí. Spravuje ji Charita, která s ním měla spory a po pěti letech s ním ukončila spolupráci.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio