Od soboty budou pro chodce mimo obec povinné reflexní prvky

17. únor 2016
Zprávy , Zprávy

20. února začne v Česku platit novela zákona o silničním provozu, která upravuje některé povinnosti řidičů i chodců. Druzí jmenovaní například budou muset nosit za snížené viditelnosti speciální reflexní prvky.

Tyto prvky budou povinné při pohybu po krajnici nebo okraji vozovky mimo obec v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením.

Prvky z retroreflexního materiálu musí mít chodec na sobě umístěné tak, aby byly dobře viditelné. Pokud je má někdo už teď jako součást oblečení, je to dostačující. V opačném případě hrozí chodcům pokuta až 2 tisíce korun.

Policisté novinku vítají. "My tady tuto novelizaci vítáme zejména z preventivního hlediska, protože mnoho usmrcených chodců, které jsme v minulosti zaznamenávali, bylo za snížené viditelnosti. Lidé si musejí uvědomit, že v tmavém oblečení jsou za snížené viditelnosti pro řidiče často neviditelní," říká vedoucí krajské dopravní policie Jiří Zlý.

Jen za loňský rok evidují moravskoslezští policisté 15 usmrcených chodců, z toho 11 právě za snížené viditelnosti.

Hříšníky nebudou policisté hned pokutovat, ale spíš jim domlouvat a upozorňovat je na rizikové chování. Na začátek platnosti zákona chystají i několik preventivních akcí, kde budou navíc reflexní prvky chodcům rozdávat.

Novela přináší i další změny

Policisté například budou moci nově během kontroly zadržet řidiči malý technický průkaz, a to když zjistí, že to vozidlo může být kvůli špatnému technickému stavu nebezpečné.

Další důležitou změnou pro řidiče bude povinnost očistit si před jízdou čelní a přední boční skla vozidla od námrazy, sněhu či jiných nečistot tak, aby dobře viděl na vozovku za všech stran. Stejně tak bude muset odstranit i kusy ledu a sněhu, aby se během jízdy nemohly uvolnit a ohrozit jiné řidiče.

Platit začnou také vyšší sankce pro řidiče, kteří vjedou na železniční přejezd na červenou.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio