Odry slibují hasičům moderní zbrojnici. Má zlepšit hlavně nedostatečné zázemí

28. březen 2018

Nejenom s ohněm nebo nehodami, ale také s velmi stísněnými prostory bojují dobrovolní hasiči v Odrách. Stará budova zbrojnice je tak malá, že se do ní stěží vejdou hasičská auta a o slušném zázemí si musí hasiči nechat jenom zdát. Město slibuje, že ještě letos začne stavba nové moderní stanice.

„Velká cisterna se tam vejde tak tak. A to se kvůli tomu budova upravila, aby se tam vešla. Samozřejmě, že budova je stará 153 let, tak konstrukčně není stavěná na tak těžkou techniku. Taky vidíte, že se podlahy propadají a de facto stahují celou vazbu budovy dolů,“ říká Robin Fabián, velitel výjezdové jednotky oderských hasičů.

A ukazuje další nedostatky stávající zbrojnice. „Tady vidíte přístavbu, kterou si hasiči přistavěli v roce 1975. I na tuto stavbu dolehl čas – je popraskaná, je malá. Strojník vždycky musí vyjet sám a až venku manšaft naskáče dovnitř a odjíždí k zásahu,“ dodává hasič.

Zcela nevyhovující je také zázemí hasičů. Z kuchyňky se přechází do šatny, kam se všichni nevejdou a musí se oblékat na etapy. Záchod si tady hasiči vybudovali někdy v 80. nebo 90. letech, ale na sprchu už nezbylo místo. Takže po zásazích se hasiči mohou umýt až doma.

Radnice má přitom už několik let hotový projekt a všechna povolení na novou zbrojnici jen pár desítek metrů daleko. Měla by vyjít na 15 až 20 milionů korun. Přesto se stále nestaví.

„My bychom byli i nachystaní, ale myslíme si, že by bylo vhodné, abychom na to získali dotaci. Záběr toho hasičského sboru není totiž jenom pro město Odry a jeho nejbližší okolí, ale významně pomáhá profesionálním jednotkám, které musí dojíždět z Nového Jičína nebo Bílovce,“ vysvětluje zdržení starosta Oder Libor Helis (Změna pro Odersko 2020).

Dodává, že letos to už ale vypadá nadějně a dotace by měla zhruba třetinu nové hasičárny zaplatit. Hotovo by mělo být nejpozději v polovině příštího roku.

Stará hasičská zbrojnice v Odrách
autor: Michal Polášek
Spustit audio