Okolo Lysůvek ve Frýdku-Místku bude protihluková zeď

24. říjen 2017

Obyvatele Lysůvek, části Frýdku-Místu, by měl přestat obtěžovat hluk projíždějících aut z rychlostní cesty. Silničáři tam totiž začali se stavbou protihlukové zdi. Dosud stála jen na jedné straně silnice, o to více se hluk do malé obce odrážel.

Když se v roce 2012 dokončil nový úsek rychlostní cesty R48, obyvatelé Zelinkovic a Chlebovic si oddechli. Přes jejich obce totiž přestala jezdit tranzitní doprava. V dosud klidných Lysůvkách nedaleko ale naopak začaly problémy kvůli velkému hluku.

„To se prostě odrazí a jde to tady nahoru po kopci k nám. Takže je to špatné, moc špatné. V létě na zahradě neslyšíme vlastního slova,“ stěžoval si před časem obyvatel Lysůvek pan Václav.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nejprve plánovalo, že kolem cesty postaví mobilní protihlukovou stěnu, nakonec se rozhodlo pro pevnou bariéru. Lidé si ale na ni museli déle počkat.

„Stavební práce byly zahájeny letos 5. září a v současné době ještě probíhá vrtání pro založení pilotů,“ upřesňuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Zeď bude měřit skoro půl kilometru, hotová by měla na začátku prosince. Po letech by tak v domech u cesty mohli mít lidé klidnější Vánoce.

„Doufáme, že to tak bude,“ říká s určitou obavou předsedkyně osadního výboru v Lysůvkách Alice Ondračková. „Máme trošičku obavy. Nelíbí se nám ta délka, protože máme pocit, že ten hluk se táhne z ještě větší dálky, spíš od těch Chlebovic. Takže uvidíme, jestli ten přínos bude takový, jak očekáváme,“ dodává.

Podle Jana Rýdla se silničáři zhruba po půlroce na stavbu vrátí a měřením ověří, jestli je protihlukové opatření dostatečné nebo ne.

Protihlukové zdi se přitom aktuálně staví hned na několika místech Frýdeckomístecka. Dělníci je montují například u rychlostní cesty mezi Frýdkem-Místkem a Třincem.

autor: iha
Spustit audio