Opava chce za akcie fotbalového SFC 50 milionů korun. A čeká na případné zájemce

25. duben 2017

Opavský fotbalový klub je na prodej. Městští zastupitelé schválili záměr nabídnout investorům akcie druholigového klubu SFC za cenu 50 milionů korun. Město v současné době vlastní přes 99 procent akcií a prodá jich zhruba 64 procent.

Primátor Radim Křupala (ČSSD) je přesvědčený, že město vybere solidní zájemce a tomu podle něj odpovídají i podmínky chystané smlouvy. Včetně toho, že požadovaných 50 milionů korun je výrazně více než skutečná hodnota klubu.

„Máme odhadnutý podíl na 18 milionů korun s tím, že požadujeme padesát, tak jsou to peníze jakoby navíc. S tím, že ale město se zavazuje, že bude stejnou částí přispívat na mládež, to znamená 10 milionů korun plus na provoz stadionu pět milionů korun po dobu pěti let. A dále je to závazek investora,“ říká primátor.

Na otázku, zda se už nějací zájemci ozvali, odpověděl, že teoreticky by se mohli do soutěže přihlásit až tři konkrétní investoři.

Prodat fotbal je dobré rozhodnutí, protože město by nemělo takto provozovat profesionální sport, dodává opoziční zastupitel Marek Veselý (ODS). Nelíbí se mu ale, jak říká, velké riziko do dalších let.

„Podle mne nereálné podmínky. Není tam snížení příspěvku města do budoucna, není vyřešeno, co se bude dít, až uplyne pětiletá doba, co bude dál s klubem, se stadionem. Nereálné. Ale kdyby se rozumně podařilo klub, vždycky to podpoříme,“ dodává.

Neprošel ani návrh prodat úplně všechny akcie za 75 milionů korun. Do konce května se mohou hlásit investoři a zájemci, o další měsíc později by měli už konkrétní smlouvu znova dostat zastupitelé na stůl.

Klub SFC je momentálně na třetím místě druhé ligy hned na Baníkem Ostrava, který má šanci na postup a návrat do nejvyšší soutěže.

autor: mrk
Spustit audio