Opava je jednu výhru od fotbalové Evropy. O pohárový titul se utká v Olomouci

27. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Senzační pohárovou cestu začali opavští fotbalisté na konci července na hřišti třetiligových Petřkovic a dotáhli to až do finále se Zlínem. Pokud v něm uspějí, můžou si za jistých okolností zahrát třeba proti Arsenalu. Druholigová Opava porazila v semifinále Mol Cupu Mladou Boleslav 2:0 a je jedinou výhru od postupu do předkola Evropské ligy.

„Myslíme na to. Fanoušci pořád křičí o Evropě, takže nám to připomínají. V Opavě se tak často evropské poháry nehrají, takže uvidíme, co se stane," netají 19letý obránce Matěj Helebrand, že myšlenka pohárové Evropy není opavským fotbalistům úplně cizí.

Ale trenér Roman Skuhravý tyto představy krotí. „Obrovsky si to užíváme, aniž bychom snili o nějaké Evropě. Náš cíl je úplně někde jinde," tvrdí kouč. Cílem je postup do první ligy, na který Opava zatím ztrácí pět bodů, a tak se upíná spíš k příští sezoně.

Úspěchy Slezané sbírají v poháru, kde vyřadili Slovácko, Plzeň, Brno, teď Mladou Boleslav a stali se čtvrtým týmem z druhé ligy v historii, který postoupil do finále.

Hned dvakrát něco podobného zažil jako hráč Michal Kordula - v roce 2000 v dresu Ratíškovic proti Liberci a před 8 lety za Slovácko proti Teplicím. „Vzpomněl jsem si na to, ale moc jsem to neřešil. Pro Ratíškovice to byl svátek pro celou vesnici. Tehdy nás podceňovali i ve druhé lize, byli jsme nezkušení a hrozně mladí. Koukali jsme jako zjara," vzpomíná.

Opava je přeci jen větším klubem a jako zjara její fotbalisté asi 17. května před zápasem se Zlínem koukat nebudou. Domácí pohár zatím žádný tým z druhé ligy nevyhrál - a pokud by to Opava zvládla, zajistila by si účast minimálně ve 3. předkole Evropské ligy.

Jenže pokud by třeba Manchester United tuto soutěž ovládl a udržel v anglické lize pátou příčku, šel by šampion Mol Cupu přímo do základní skupiny Evropské ligy. Proměnných už je možná moc - ale platí, že Opava je blízko velké fotbalové senzaci.

Finále domácího fotbalového poháru Mol Cupu mezi Zlínem a Opavou se uskuteční 17. května v Olomouci. Původně se mělo hrát v Praze, ale zlínský klub na svém webu informoval, že se dějiště finále přesouvá.

autor: vman
Spustit audio