Opava nedotáhla vítězné tažení v českém fotbalovém poháru, Zlínu podlehla v olomouckém finále 0:1

18. květen 2017

Fantastická atmosféra, vyprodaný olomoucký stadion, výhra Zlína, smutek Opavy. Tak to vypadalo při finále českého fotbalového poháru. Zlín zvítězil 1:0 a zahraje si Evropskou ligu. Pokud letošní ročník příští středu vyhraje Manchester United, půjde český tým přímo do základní skupiny.

Famózní fanoušci Zlína, ještě hlasitější opavští. Na tuzemských stadionech takovou kulisu zažijete málokdy.

„Musím poděkovat jak opavským fanouškům tak našim. Nádherné, nádherné,“ pochvaloval si zlínský brankář Stanislav Dostál.

Udržel nulu, pro gólmany nejsympatičtější číslo. Jeho opavský protějšek takové štěstí neměl.

„Byl to vlastně takový gól z ničeho. Tenhle gól by gólman asi měl chytat,“ poznamenal Vilém Fendrich.

Za záda pustil ve 20. minutě střelu Roberta Bartolomea. Specifickým účesem nepřehlédnutelný zlínský záložník nastřelil ve druhém poločase také břevno opavské brány.

„Trenér mi říkal před zápasem, ať hodně střílím, že mám dobrou střelu. A padlo to tam. Teď je to strašně dobrý pocit,“ usmívá se hráč.

Euforie na straně vítězů, smutek a zklamání v duších poražených. Opavský útočník Tomáš Smola měl v prvním poločase na noze vyrovnání. Střelu z deseti metrů ale zlínský brankář vytěsnil nad břevno.

„Krutá porážka pro nás, protože si myslím, že jsme vůbec nepodali špatný výkon. Měli jsme šance, já osobně měl dvě. Nemáme se za co stydět, odvedli jsme kus práce,“ hodnotil Smola.

Trené Bohumil Páník chtěl v olomouckém finále odčinit bídné zlínské ligové jaro. Povedlo se. S pověstnou dobře ukrytou euforií pak prohlásil, že nic většího nikdy nevyhrál.

„Je to jedna z trofejí v České republice – buď jste vítěz ligy nebo poháru. A ta druhá nebo třetí místa se nepočítají, vždycky se píše jen vítěz,“ poznamenal.

Celý Zlín bude příští středu fandit Manchesteru United. Pokud vyhraje Evropskou ligu, čeká zlínské šest zápasů v základní skupině nového ročníku druhé nejprestižnější kontinentální soutěže a také minimálně 70 milionů korun do klubové kasy.

autor: pes
Spustit audio