Opavská radnice ustoupila zahrádkářům. Nezruší dvě osady kvůli stavbě sportovišť

14. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Kompromis. Tak by se dal popsat další vývoj ve sporu mezi opavskou radnicí a tamními zahrádkáři. Původní plán zrušit dvě osady poblíž městské sportovní haly spustil vlnu kritiky. Teď aktuálně slíbil primátor Opavy, že se kolonie zavírat nebudou.

Desítky zahrádkářů z osad Žižkova a Jiřina dostaly před nedávnem výpovědi, protože místo jejich záhonů povedou čáry na hřišti a bylo také nutné zajistit pozemky pro chystaný krytý bazén. Nakonec to ale bude jinak. Chystané hřiště se pootočí.

„Na vedení města jsme se dohodli, že půjdeme kompromisní variantou, která většině zahrádkářů umožní zůstat v dané lokalitě. S tím, že bychom rádi fotbalové hřiště na místě vytočili, což by se dotklo asi deseti zahrádek,“ potvrdil primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD).

Místo 70 zahrad by tak zmizelo jen deset na okraji. Na příslib uzavření nových smluv spoléhá předseda opavských zahrádkářů Lubomír Fišer. „Věřím slovu pana primátora, že bude nová nájemní smlouva, kde budou mít členové osady jistotu na další roky působení na zahrádkách,“ říká Fišer.

Radnice slib dodrží a navíc bude pokračovat v přípravě nové osady na kraji města U svaté Anny. „Zahrádkáři by uvítali novou nájemní smlouvu. Dohodli jsme se, že počkáme, jaký bude konečný vývoj kolem bazénu. To bychom měli vědět v létě a věřím, že pak už dáme definitivní variantu nájemní smlouvy,“ ujistil primátor.

Optimismus se ale netýká těch, kteří mají zahrádky na okraji osad. „Bohužel smůla. Jestli se to bude konat, tak budu muset ustoupit. Nic s tím asi nepořeším. Ale k svaté Anně bych šel,“ říká jeden ze zahrádkářů.

Rušení zahrádkářských kolonií je vždy citlivou věcí. Tady v Opavě se teď vyčekává, jak to nakonec dopadne. Není totiž vůbec jisté, zda a kdy se plánovaná stavba krytého bazénu vůbec dotáhne do konce.

autor: mrk
Spustit audio