Opavský fotbal neskončí v rukou švýcarské firmy. Sešlo z prodeje za 50 milionů korun

19. září 2017
Zprávy , Zprávy

Padesát milionů korun přímá platba a v budoucnu další stovky milionů investic – tak měl vypadat obchod mezi opavskou radnicí a švýcarskou firmou, která projevila zájem o fotbalový klub SFC. Pozornost tyto zprávy budily i proto, že opavskému fotbalu jen těsně unikl postup do první ligy a momentálně je v čele druhé nejvyšší soutěže. Nakonec je všechno jinak.

„Už proběhly nějaké první konzultace se zástupcem investora. Pravděpodobně by to mělo vyjít a město na tom samozřejmě jenom vydělá,“ říkal ještě nedávno primátor města Radim Křupala (ČSSD). Přestože švýcarská firma TICC údajně s čínským kapitálem nedodržela podmínky výběrového řízení a nezaplatila desetimilionovou kauci.

Za 50 milionů korun, stomilionový dar městu a garanci dalších investic měla získat dvě třetiny akcií klubu. Město se naopak zavázalo, že bude pět let posílat peníze na mládež a samotný stadion. To dlouhodobě kritizoval opoziční zastupitel Marek Veselý (ODS). „Není tam snížení příspěvku města do budoucna. Není vyřešeno, co se bude dít, až uplyne pětiletá doba, co bude dál s klubem, se stadionem,“ upozorňoval Veselý.

Investor, který nikdy s městem nejednal přímo, ale přes českého advokáta, se od té doby neozval a jeho zájem se vytratil, potvrzuje dnes opavský primátor. Město už podle jeho slov dál vyčkávat nebude. „Je pravdou, že zájem investora jako by vychladl, takže teď nepředpokládáme, že by se pokračovalo dál,“ poznamenal.

Žádný další zájemce ale podle informací opavského magistrátu na obzoru není. „Takhle se to ví v rámci fotbalového světa. Mám informaci, že takhle se to vnímá, že opavský fotbal je na prodej pro strategického investora. Pokud se někdo najde, budeme jednat a uvidíme,“ dodal primátor.

Opoziční zastupitel Marek Veselý (ODS) patřil k těm, kteří včera nepodpořili program jednání zastupitelstva a tím ho fakticky zablokovali. Důvodem byl právě fotbal. Koaliční strany totiž odmítly všechny opoziční návrhy na zařazení debaty o situaci ve fotbalovém klubu.

„Pro mne je to celé nepředstavitelné. Od začátku to byla falešná hra, co se týče toho investora. A vyvrcholí to tímto jednáním zastupitelstva, které se vlastně nekoná, protože se o tom nechce nikdo bavit. Nevím. Já to už ani neumím komentovat,“ pokrčil rameny zastupitel.

Opavský fotbalový klub SFC tak zůstává stále téměř ze sta procent v majetku města.

autor: mrk
Spustit audio