Opavští fanoušci nezradili svůj fotbalový klub

30. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Měl to být definitivní konec fotbalu v Opavě a skeptici odhadovali, že se místní stadión stane školním hřištěm anebo dokonce tržištěm. Přesně takové věty bylo možné zaslechnout ještě poměrně nedávno, když Opava spadla z nejvyšší soutěže a kvůli problémům s majiteli klubu skončila až na úrovni krajského přeboru. Stalo se ale něco úplně opačného. Stadión připomíná velký bouřící kotel a fanoušci jsou nadšeni. Spokojeni jsou také majitelé klubu SFC. Proč vstal opavský fotbal z mrtvých?

Stačí se podívat na internetovou diskusi opavských fanoušků. Bývalý majitel Grebenikov se stal terčem obviňování z neschopnosti poměrně brzy. Přidaly se finanční problémy a začal jednoznačný pád na dno. Mužstva jako Baník nebo Spartu vystřídaly například Kobeřice nebo Mosty u Jablunkova. Přesto se stalo něco, co je velmi příjemné, říká za vedení klubu SFC Václav Klučka. Dva a půl tisíce diváků na jeden zápas považuje za velkou podporu, kterou někde nemají ani v první lize.

"To je fotbal pro radost, to není fotbal pro peníze. To je fotbal z toho, že lidé, kteří jej hrají, vědí, proč to hrají. Jsou mezi nimi i lidé, kteří už by dávno mohli sedět a užívat si, ale rádi pomáhají. Je to radost ze sportu. Kéž by to vydrželo," říká Klučka.

Logo

Václav Klučka je také místostarostou Opavy. Právě město se chystá na převzetí většiny akcií klubu, aby udělalo to nejnutnější k ekonomickému uzdravení, poznamenal opavský primátor Zbyněk Stanjura. Plánuje audit a vyřešení několikamiliónového dluhu.

"Jsem rád, že fanoušci nezanevřeli na klub, přestože hrajeme krajský přebor, což je v tom suchém matematickém vyjádření 5. liga. Ale já věřím, že to je záležitost dočasná. Ten klub má potenciál na to, aby šel nahoru. Nicméně musí k tomu být vytvořené ekonomické podmínky."

Radnice nechce zůstat vládcem fotbalu příliš dlouho a cílem bude podle primátora prodej SFC do pokud možno solidních rukou. Spojili jsme se s šéfem kotle - tak se říká muži s přezdívkou Jackie. Patří k jádru nejvěrnějších fanoušků a jak sám řekl, nejlepší je, že opavští mají fotbal rádi. Možná paradoxně raději teď než v éře první ligy. Divácké vlny, návrat staré hymny - i to jsou podle něj jasné důkazy.

"Mluvilo se o tom, že se Opava prodává. Mělo se to dát na Bohemku. Nové vedení dokázalo s městem, že v Opavě stojí o náš fotbal. Vzali to se srdcem, a my jim teď za to chceme poděkovat tím, že budeme chodit na fotbal, budeme povzbuzovat, aby se vrátili zpátky."

Opava soupeře zatím velmi jasně převyšuje a proto se už teď hovoří o snaze vrátit se zpátky na výsluní. Z páté ligy to jistě nebude cesta jednoduchá. Přesto je možné říci, že Opava je i nadále fotbalovým městem.

autor: mrk
Spustit audio