Opoziční zastupitelé v Opavě zastavili přípravu prodeje tamního fotbalového klubu

20. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Velmi sledované bylo červnové jednání opavských zastupitelů. Měli rozhodnout, jestli město prodá většinu akcií druholigového fotbalového klubu SFC švýcarské firmě TICC za 50 milionů korun plus stomilionový dar. Nakonec se po dlouhé diskusi opozičním zastupitelům podařilo podpis kupní smlouvy zastavit.

Na jedné straně velmi lákavá nabídka – stomilionový dar by hravě pokryl veškeré investice města na celý rok, ale kdo je ve skutečnosti zájemcem o většinový balík akcií SFC Opava? Od začátku na to poukazoval hlavně zastupitel Marek Veselý (ODS).

„Evidentně je tam český prostředník, švýcarský prostředník. Nic takového v materiálech není a nemáme ani tušení, kdo to může být. A pan primátor bezelstně přizná, že ho nezná. Ten švýcarský prostředník figuruje v 167 společnostech, je to nedůvěryhodný partner," říká Veselý.

Nakonec po dlouhé debatě zastupitelé tento bod odročili. Primátor Radim Křupala (ČSSD) neskrýval zklamání, ale argumenty opozice chápe.

„Očekávali jsme, že debata a dotazy můžou být na osobu investora, ale konkrétnější informace se bohužel nepodařilo sehnat. Takže materiál je teď odročen a pokusíme se tyto informace získat. V opačném případě by to asi znamenalo konec s tímto zájemcem,“ dodává primátor.

Zklamaný byl také Marek Hájek, předseda představenstva SFC Opava. „Zklamání je to především pro klub. Byli jsme v očekávání, že bychom mohli mít jednodušší finanční zázemí pro naši expanzi a pro záměry do první ligy. Na druhou stranu je tady jednoznačné rozhodnutí zastupitelů, tedy vlastníků, a to mi nepřísluší komentovat,“ vysvětluje Hájek.

Další vývoj této velmi sledované privatizace úspěšného druholigového fotbalového klubu je tedy s otazníky. Zatím nikdo nedokáže odhadnout, jestli se někdy v této podobě na stůl zastupitelů znovu vrátí.

autor: mrk
Spustit audio