Opravený plochodrážní ovál v Kopřivnici po devíti letech opět funguje

20. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Téměř devět let trvalo, než dali nadšenci v Kopřivnici znovu dohromady tamní ovál ploché dráhy. První odměnou za tisíce brigádnických hodin jim byl trénink pozvaných a místních jezdců. K vidění byly i legendy kopřivnického klubu na starých strojích.

Na dráze se tak objevil i 86letý veterán Zdeněk Matula, který Kopřivnici reprezentoval už od 60. let. I přes vysoký věk bylo vidět, že má plochou dráhu rád a že se na motorce rád sveze.

„Jelo se mi docela dobře. Jenomže už nemám výdrž, prostě jsou tady ty roky. A taky jsem na tom roky neseděl,“ hodnotilí svou jízdu bývalý plochodrážní jezdec. Mimochodem v jezdecké kombinéze, kterou si pořídil v roce 1961.

Prvnímu tréninku po téměř deseti letech ale předcházela spousta práce. „Prvním bodem byla rekonstrukce povrchu závodního oválu, dále potom mantinelů, hrazení a elektroinstalace. Nejnáročnější byla rekonstrukce povrchu dráhy. Mimochodem navezli jsme 300 tun nového materiálu,“ poznamenal Richard Dufek, místopředseda Autoklubu plochá dráha Kopřivnice.

Dráhu si vyzkoušel také jezdec Martin Gavenda. „Kluci odvedli kus práce. Dali to do sjízdného stavu a jelo se mi pěkně. Určitě líp jak před 10 lety. To určitě žádný závodník do konce života nezapomene, co tady bylo. Dráha byla v hodně špatném stavu, hodně rozbitá, strašně těžká,“ vzpomněl pro srovnání plochodrážní jezdec.

„Tenhle trénink proběhl právě proto, abychom dráhu vyzkoušeli. Povrch je totiž relativně čerstvý, neměl čas vyzrát, spojit se. Takže právě proto jsme sem sezvali pokud možno co nejvíc jezdců, aby nám tu dráhu takzvaně rozorali,“ dodal Richard Dufek z kopřivnického autoklubu ploché dráhy.

První závod je v plánu už tento víkend v neděli, do září pak proběhnou ještě dva závody.

autor: Michal Polášek
Spustit audio