Opravy v areálu štramberského hradu nabírají zpoždění

27. duben 2015
Zprávy , Zprávy

Město Štramberk přišlo na čas o svou největší dominantu. Věž Trúba je už řadu týdnů zavřená kvůli opravám v hradním areálu. A kvůli nečekanému nálezu možná nestihne otevřít ani na hlavní turistickou sezónu.

Velké zklamání zažívají letos někteří turisté při návštěvě Štramberka. Hlavně ti, kteří si dopředu nezjistili, že je tamní dominanta - věž Trúba - dočasně zavřená. Může za to rekonstrukce přilehlé Jaroňkovy útulny, která brání průchodu k věži.

Trúbu chce město provizorně zpřístupnit alespoň během letních měsíců, to je ale v ohrožení kvůli nečekanému objevu nástěnných maleb. Dál než do hradního areálu se tak návštěvníci momentálně nepodívají.

„No, mne to překvapilo. Myslela jsem, že je v provozu,“ říká paní Ludmila, která s paní Naděždou přijela až z Prahy.

Petra Dubečková pracuje v Městském informačním centru ve Štramberku a denně odbaví několik telefonátů s dotazy, zda je Trúba otevřená. „Letos návštěvníci volají, dotazy jsou častější než obvykle,“ říká.

Čtěte také

Dominantu chrání neprostupná mříž. „Za mříží je staveniště. Probíhají tam zásahy v konstrukci střechy. Samotná stavba se trošičku protáhne, protože probíhala restaurace původní malby malíře Bohumíra Jaroňka, která byla objevena stavebníky. A s tímto jsme nepočítali,“ vysvětluje starosta David Plandor (Nezáviské sdružení Změna pro Štramberk).

Hrad se po letech vrátil do správy města, hledá se nájemce

Změny se však nedějí jenom u paty štramberské Trúby. Dotkly se správy celého hradu. Po šesti letech ho opustilo Valašské království, které se s radnicí nedohodlo na prodloužení smlouvy. Trúbu i tamní Hrstkovu chatu tak bude letos spravovat město.

„Chceme, aby celá rekonstrukce proběhla v režii města. To znamená, aby nebyly nějaké problémy ze strany nájemce tím, že ta sezóna bude nestandardní, slabší a zisky budou úměrné té rekonstrukci,“ dodává starosta.

Město tak teď hledá nového nájemce aspoň pro Hrstkovu chatu. Kdo hrad převezme od příští, tedy už běžné sezóny, se zatím neví.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio