Ordinace mnohých praktických lékařů zůstaly zavřené, doktoři protestovali

19. říjen 2017

Tisíce praktických lékařů v Česku včera neordinovaly. Doktoři protestovali proti rostoucí administrativě, elektronickým receptům a návrhu úhradové vyhlášky, která pro ně pro příští rok nepočítá s nárůstem plateb od pojišťoven. Velkou podporu měla stávka lékařů i v Moravskoslezském kraji. Podle krajského sdružení se přidalo přes 80 procent praktiků.

Zavřeno měli včera lékaři například i na malé poliklinice v Ostravě. Začít ordinovat měli tady už v sedm ráno, ale nikdo nebyl ani uvnitř. Nikdo na klepání na dveře nereagoval.

„Já jdu jen potvrdit dokumenty na odvoz nebezpečného odpadu. A tady jako nikdo není?“ podivoval se přede dveřmi ordinace pracovník odpadové společnosti.

Stejně jako on se do většiny ordinací nedobouchali ani pacienti. „Když člověk přijde s akutním problémem, tak to samozřejmě vadí. Já je chápu, rozumím jim, ale kdyby tam byl aspoň nějaký zástup,“ dodává pacientka a odchází s nepořízenou.

Také bývalý řidič Lumír Sladčík narazil na zavřené dveře svého praktického lékaře. Stávce se diví, hlavně kvůli načasování. „Jakou to má logiku, aby dva dny před volbami někdo stávkoval? Teď nemají s kým jednat,“ říká.

Podle krajského předsedy sdružení praktických lékařů Zdeňka Hromka jsou o svých požadavcích připraveni jednat už s novou vládou. Jestli je nevyslyší, jsou připraveni v protestech pokračovat.

„Samozřejmě máme určenou další strategii, ale určitě to není na to, abych já teď řekl, co bude následovat. Ale měla by následovat nějaká jednání, samozřejmě až vzejde vláda. Doufám, že tam bude náměstek ministra zdravotnictví, který bude rozumět primární péči, nebudou tam pouze ředitelé fakultních nemocnic,“ dodává Hromek.

Lidé, kteří včera potřebovali ošetření a jejich praktický lékař měl zavřeno, mohli využít záchranku nebo ambulanci nemocnice. Například městská nemocnice v Ostravě ani krajská ve Frýdku-Místku ale během dne zvýšený nápor pacientů nezaznamenaly.

autor: iha
Spustit audio