Orlosupi z ostravské zoo létají ve volné přírodě

4. březen 2012

V ostravské zoologické zahradě se narodila dvě mláďata orlosupa bradatého. V přírodě je velmi ohroženým druhem. Chovatelé se proto snaží všechna mláďata po čase vypustit zpět do volné přírody.

Ostravské zoo se už povedlo vrátit svobodu pěti zde narozeným orlosupům. O tom, proč ale muselo být jedno z nich převezeno do pražské zoo, natáčela s mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárkou Kalouskovou Tereza Dalecká (Plné znění rozhovoru najdete v přiloženém audiosouboru – viz Přehrát celý příspěvek).


Ve středu muselo odcestovat mládě orlosupa z ostravské zoologické zahrady do Prahy. Proč?

Jednalo se o mládě, které bylo druhé na hnízdě. Hrozilo by u něj, že zahyne nebo bude zabito svým starším a silnějším sourozencem. U orlosupů bradatých existuje jev zvaný kainismus, to znamená, že právě ten slabší je zabit tím starším a silnějším. Takže když jsme toho 16. února slyšeli pískání prvního vylíhnutého mláděte, provedli jsme kontrolu hnízda a objevili ještě druhé nevyklubané vajíčko. Toto jsme tedy odebrali a umístili do líhně, kde se také 22. února vylíhlo druhé mládě.

U orlosupů se o mládě starají oba rodiče?

Starají se oba rodiče. Není to jen s tím krmením, ale střídají se i v inkubaci. Zkušenosti v minulých letech ale ukázaly, že s náhradní péčí je na tom lépe samec.

Jak jsou na tom orlosupové ve volné přírodě?

Obecně na tom nejsou úplně nejhůř, protože orlosup bradatý se vyskytuje ve vysokohorských oblastech Afriky, také střední Asie. Nicméně vyskytoval se ve větším počtu také v jižní Evropě, konkrétně i v Alpách, kde byl ale na začátku 20. století člověkem zcela vyhuben. Nicméně ochranáři se usnesli, že by chtěli orlosupa do Alp vrátit, když byla původní populace takto vystřílena.

Proč lidem orlosup takto vadil?

Protože orlosup je poměrně velký pták, rozpětí křídel má až dva metry a samozřejmě vzbuzuje jakousi hrůzu, možná právě i díky té své hutnosti. Není to jediný dravec, který byl takto pronásledován. Pro příklad nemusíme chodit daleko – u nás byl takto vyhuben orel skalní. Samozřejmě o něm panovaly různé mýty. Možná i tím, že žil vysoko v horách, tak nebyl tolik známý nebo o něm lidé neměli tolik informací. Jeden z těch mýtů, který asi dopomohl k vyhubení, bylo to, že orlosup unáší malé děti. Což samozřejmě pravda není, protože je to mrchožrout, navíc potravní specialista na kosti.

autor: Tereza Dalecká
Spustit audio

Více z pořadu