Osm set běžců dnes v ostravské zoo pomůže zachraňovat outloně

30. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

V ostravské zoo dnes večer odstartuje charitativní běh, z jehož výtěžku bude podpořen program na záchranu outloně váhavého.

Charitativní běh, který ostravská zoologická zahrada pořádá ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice, je první akcí svého druhu v areálu zoo. Běh Zoo Ostrava pro Kukang bude odstartován v 19:00 v areálu zoo u expozice Na statku a trasy jsou připraveny ve třech délkách – 1 km, 2,5 km a 5 km.

„Poběží se po označených cestách s asfaltovým povrchem. Všichni registrovaní běžci obdrží startovní číslo s časovým čipem. Přestože běh není závod, budou mít možnost zjistit výsledky svého výkonu,“ říká mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.


Kukang je indonéský název pro outloně váhavého, poloopici žijící v tropických lesích na indonéské Sumatře, v Malajsii, Thajsku a Singapuru. Je to noční živočich a jeho velké oči mu umožňují vynikající orientaci v naprosté tmě. Je jediným jedovatým primátem na světě. Populaci outloňů ve volné přírodě už lidé téměř vyhubili, a to jen z čiré marnivosti.

Historicky první ročník charitativního běhu je zcela vyprodán, maximální kapacita 800 běžců byla naplněna již několik dní před samotou akcí.

„Velmi nás těší, že lidé projevili o akci takový zájem a rozhodli se pomoci. Přestože poběží v Ostravě, ovlivní tím dění na druhé straně zeměkoule, až v daleké Indonésii. Naplňuje se tak heslo akce Přilož nohu k dílu,“ dodává.

Výtěžek ze startovného podpoří program The Kukang Rescue Program. Zoo Ostrava je hlavním partnerem tohoto záchranného programu. Program vedou přímo na Sumatře čeští pracovníci ve spolupráci s lokálními partnery. Jeho cílem je záchrana ohroženého druhu primáta – outloně váhavého.

Běh v zoo

„Největší nebezpečí pro outloně představuje nelegální odchyt a prodej na zvířecích trzích jako domácí mazlíčci. Proto na Sumatře vzniklo záchranné a rehabilitační centrum pro outloně zabavené na těchto trzích. Zvířata do centra přicházejí v zuboženém stavu. Po nutné rekonvalescenci mají naději vrátit se zpět do volné přírody,“ vysvětluje mluvčí ostravské zahrady.

Získané finance budou použity na položky, které jsou důležité pro rozvoj záchranného programu – vybavení kliniky, dostavba centra, veterinární přípravky či podpora celosvětové kampaně I Am Not Your Toy! (Nejsem tvoje hračka!), která je zaměřena proti popularizaci outloňů jako domácích mazlíčků.

Více se o programu dovíte na www.kukang.org.

autor: tif
Spustit audio