Ostrava a kraj řeší zablokovanou dostavbu Prodloužené Rudné

28. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Dostavba pro Ostravu klíčové silnice zvané Prodloužená Rudná by mohla začít příští rok. Je totiž šance vyřešit vlekoucí se majetkové spory dohodou. Ředitelství silnic a dálnic tvrdilo, že s nespokojenými vlastníky se jednat nedá a podalo návrhy na vyvlastnění. Zástupci města a kraje ale nedávno přišli s tím, že smírná cesta je reálná.

„Ten nápor aut, který se nám valí pod okny, je nesnesitelný. Stát, kraj nebo město by už měli najít řešení,“ říká Martin Sedláček, který bydli v ulici 17. listopadu.

Přes tuto část Poruby jezdí auta a kamiony směrem na Opavu. Je jich až 40 tisíc denně. Prodloužená Rudná je měla z města dávno odvést. Podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky (ODS) je teď naděje, že se toho lidé přece jen dočkají.

„Problém je v komunikaci mezi majiteli pozemků a státem zastoupeným různými institucemi. Teď je obrovská příležitost s tím něco udělat. Ti vlastníci věcných břemen mají poměrně jasné požadavky, které nejsou ani tak finančně náročné v porovnání s tím, co nás stojí zastavení té stavby,“ říká Unucka.

Vlastníci chtějí například vyšší protihlukovou ochranu. Dušan Richtár, který patří k nejaktivnějším odpůrcům stavby, potvrdil, že se nových jednání účastní. Vyjádřit se k tomu ale nechtěl.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl říká, že i stát je připraven jednat. „Společnost, která ŘSD zastupuje, dostala od ředitelství plnou moc k jednání s oprávněnými. Zatím se ale nepodařilo domluvit termín schůzky,“ dodává mluvčí.

Tereza Gloserová by dohodu uvítala. I její rodina musela prodat půdu a kvůli stavbě silnice trpí prachem a hlukem. „Taťkovi nechali tři ary a zbytek odkoupili. A co s těmi třemi ary? Taky byl naštvaný. Možná, že něčeho dosáhli, uvidíme. Jestli bude nějaká dohoda, bude to jen dobře,“ říká.

Nad Prodlouženou Rudnou ale visí ještě další hrozba – takzvaná velká studie posouzení stavby na životní prostředí. Krajský úřad rozhodl, že se dělat nemusí. Někteří vlastníci práv se ale proti tomu odvolali. Rozhodne ministerstvo životního prostředí. Posuzovací proces by mohl trvat další roky.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio