Ostrava bude hostit Evropské dny handicapu. Zaměří se na autismus

28. září 2016
Zprávy , Zprávy

Ostrava chce nabídnout více služeb pro rodiny s dětmi postiženými autismem. Počet dětí postižených touto poruchou totiž přibývá. Vzniknout by měl například domov se zvláštním režimem či speciální terapeutické dílny. Právě lidem s poruchou autistického spektra se budou věnovat i Evropské dny handicapu v Ostravě. O konferenci a workshopy je letos mimořádný zájem.

Mléčný bar Naproti v centru Ostravy. Obsluhují tady lidé s různými handicapy a šanci tu dostal i autista. Najít práci pro lidi s touto poruchou je přitom mimořádné obtížné.

„Velmi těžké. I já jsem měla obavu přijmout tohoto člověka, ale myslím si, že to jde,“ říká Olga Rosennbergerová, ředitelka asociace Trigon, která mléčný bar provozuje.

„Může být takový problém s tím, že ten člověk potřebuje nějakou dobu být sám, se schovat. A když je třeba v té práci, tak vy si myslíte, že se zašívá. Ale není to pravdou, protože on potřebuje pouze to soukromí,“ dodává Rosenbergerová.

Právě téma autismu zvolili organizátoři jako to hlavní v rámci Evropských dnů handicapu. Reagovali tak na přání rodičů. S poruchou autistického spektra se rodí podle současných statistik jedno až dvě děti ze sta.

„Když dítě nesdílí se mnou pozornost, když dítě nereaguje na jméno, je to o tom, že dítě si nehraje, nevstupuje do kontaktu s vrstevníky. Takže to jsou ty věci, které můžou – znovu opakuji, můžou být varovnými signály,“ popisuje psycholog Přemysl Mikoláš.

Právě on vede jeden z workshopů v rámci dnů handicapu. Zaměří se v něm na přípravu dítěte s autismem na základní školu a vůbec celé rodiny.

Čtěte také

„Aby si rodič řekl, co od sebe očekávám, co já očekávám od pedagogů a co pedagog ode mne v kontextu celé dynamiky školního roku, abychom se potom zbytečně na sebe nezlobili,“ dodává Mikoláš.

V Ostravě je několik zařízení, kde se věnují autistickým dětem i dospělým. Další budou podle náměstka ostravského primátora Michala Mariánka (Ostravak) přibývat, například sociálně-terapeutické dílny pro starší děti.

autismus

„Lidé s autistickými problémy nebo s poruchami autistického spektra utíkají do těch rituálů a vlastně i úkolem těch terapeutů je držet je mimo ty rituály a rozvíjet vlastně ty dobré návyky jako dívat se lidem do očí, mluvit až když se na mne člověk podívá. Takže vlastně nácviky sociálních dovedností,“ dodává Mariánek.

Evropské dny handicapu v Ostravě začínají příští týden. Čtyřdenní akci tradičně zahájí mezinárodní turnaj v kopané. Účastní se ho mentálně postižení hráči z pěti zemí.

autor: iha
Spustit audio