Ostrava chce zcela změnit podobu náměstí Republiky

11. červen 2015
Zprávy , Zprávy

Proměnit přepravní uzel na skutečné náměstí. Takové plány má ostravský magistrát s náměstím Republiky, kterému teď vévodí spíše tramvaje a další doprava.

Město chce za úpravu náměstí a přebudování rozlehlého podchodu pod Frýdlantskými mosty zaplatit zhruba 400 milionů korun. Právě podchod už je v katastrofálním stavu, uvnitř člověka přivítají posprejované zdi, rozbité výlohy a oprýskané nátěry.

„Je to tady takové tmavé a špinavé. Jezdí tady sice pán s takovým čistícím vozíčkem, ale nestíhá. Udělá třeba půlku toho a mezitím mu to zase počůrají. Kdysi to tady bývalo hezčí,“ říká jedna z prodavaček stánku s drobným zbožím v podchodu.

Prodavačky Iveta a Katka to tam dobře znají. Stánky se zbožím mají v podchodu u náměstí Republiky už několik let.

„Je tady čisto, akorát se tady schraňují bezdomovci, což je asi největší neřest. K večeru má člověk i strach přes podchod projít,“ dodává prodavačka.

Město už má k dispozici studie, jak dát Frýdlantským mostům novou a atraktivnější podobu. Součástí je i úprava náměstí Republiky tak, aby jako náměstí skutečně vypadalo.

„Dnes tam vidíme, že je na tom prostoru ulice 28. října nějaká bariéra. Chceme, aby se to stalo součástí širšího centra města. To znamená, když v Domě kultury města Ostravy skončí koncert, aby bylo normální korzovat směrem do centra bez nějakého nebezpečí,“ vysvětluje primátor Tomáš Macura (hnutí ANO).

Odpadnout by měly i zdlouhavé a namáhavé přestupy mezi zastávkami a spousta schodů. I na to si tu lidé stěžují.

„Ideální by bylo, kdyby tady byl nějaký výtah, protože schody jsou v dnešní době už opravdu hendikep. Ale musím říct, že s kočárkem v Ostravě je to docela v pohodě, hodně přístupů už je bezbariérových. Tady ovšem ne,“ ukazuje mladá maminka Petra.

Čtěte také

Právě teď vedení města podle primátora Macury rozhoduje o tom, jaké řešení pro revitalizaci náměstí Republiky vybere. „Současně s tím chceme otevřít i ten prostor jak pro silniční dopravu, tak i pro pěší. Prostě aby se díky této akci de facto otevřelo centrum města,“ dodává.

Město uvažuje i o tom, že by v místě vznikl tunel, kam by se svedla automobilová doprava. Na ten chce peníze získat od státu.

autor: iha
Spustit audio