Ostrava hostí Český běh žen. Ve startovním poli budou i účastnice výzvy 5 na 5

28. květen 2016

V Ostravě se dnes uskuteční 4. Ročník Českého běhu žen. Organizátoři si troufají na překonání loňského rekordu, kdy se tohoto výjimečného závodu zúčastnilo víc než 2000 dívek, slečen, žen a dam. V jedné věci však bude tento ročník unikátní a tím je projekt 5 na 5.

5 na 5 je výzva pro pět žen, které se představí na pětikilometrové trati. Původně byla určena pro zástupkyně něžného pohlaví, které nikdy neběhaly anebo s během teprve začínají.

Jednou z přihlášených je i Radka Zahradníková. Ta byla dříve zvyklá běhat několikrát týdně. Zúčastnila se například Beskydské sedmičky a měla závodit i na RunTour. Jenže teď začíná s během prakticky od nuly.

„RunTour měl být v sobotu a já jsem ve čtvrtek skončila v ordinaci u doktora, který mi sděloval, že mám rakovinu. Hned mi sdělil datum první operace. Čtrnáct dní nato jsem musela absolvovat druhou operaci, protože ta první byla nedostatečná. Následovala onkologická lé. Následovala onkologická léčba, takže mám za sebou mimo jiné šestnáct chemoterapií a jiné další věci,“ vzpomíná Radka.

Náročná léčba vzala Radce rok a půl života. Z někdejší sportovkyně se stala vinou nemoci fyzicky i psychicky vyčerpaná žena, která má dnes o 15 kg více. Radka je však zpátky a touží žít znovu jako dřív. I proto se přihlásila do výzvy 5 na 5. A úspěšně.

Čtěte také

„Myslela jsem si, že už nikdy běhat nebudu, protože to byla tak strašná fyzická zátěž. A přesto přese všechno jsem někde ve skrytu duše pořád věřila tomu, že by to mohlo jít. Ta výzva – bylo to úžasné v tom, že jsem si řekla, že kdyby mě vybrali, bych na to prostě nebyla sama. Měla bych někoho, kdo by mi s tím pomohl, s kým bychom se mohli vzájemně podporovat. A proto to bylo úplně úžasné,“ popisuje Radka Zahradníková.

Všechny vybrané ženy absolvovaly v uplynulých dvou měsících tréninky pod odborným vedením, tak aby dnes dosáhly svého snu a uběhly pětikilometrovou trať. Radka ví, že natrénováno má a že tuto vzdálenost zvládne.

Účastnice výzvy ČBŽ, vlevo trenér

„Hlavně jde o ten dobrý pocit. Když jsem kdysi běhávala, bylo to právě pro ten dobrý pocit. Člověk si vyčistí hlavu, ty endorfiny fungují. A to je právě super, že teď zase člověk přijde na jiné myšlenky, zase se dostanu do společnosti. Hrozně mě to namotivovalo pokračovat v tom dál,“ dodává Radka.

Všechny ženy z výzvy 5 na 5 se postaví na start pětikilometrové trati krátce po poledni. První závody však odstartují už s úderem deváté hodiny a třicáté minuty.

autor: ras
Spustit audio