Ostrava hostí konferenci WHO. Ministři jednají o strategii ochrany životního prostředí

14. červen 2017

Konference Světové zdravotnické organizace (WHO) probíhá v ostravské aule Gong. Od včerejška ministři jednají o tom, co je potřeba zlepšit v oblasti životního prostředí. Výsledkem má být společná deklarace. Tedy strategie, jak konkrétně budou jednotlivé země životní prostředí chránit.

Do multifunkční auly Gong v Dolní oblasti Vítkovice dorazilo přes 600 hostů. Mezi nimi je i regionální ředitelka WHO Szuszanna Jakab. Podle ní kvůli špinavému prostředí zbytečně umírají lidé.

„Milion a půl lidí ročně v Evropě zemře na následky znečištěného životního prostředí. V této oblasti máme nasbíránu spoustu dat i informací a ty teď musíme aktivně využít k ochraně životního prostředí,“ říká regionální ředitelka WHO.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se situace konkrétně v České republice zlepšuje. Rezervy ale vidí. Například v mírných limitech pro obsah škodlivin v ovzduší.

„Tady ta konference je zaměřena – a je super, že je v tomto regionu – na několik oblastí, a to je samozřejmě kvalita ovzduší a dopady na zdraví, kvalita vody. Já si ale myslím, že ve všech těch oblastech Česká republika už ty věci dělá. Existuje ale určitý rozdíl ve velmi přísných limitech z pohledu prachových mikročástic, které jsou doporučovány WHO, tam je debata,“ říká ministr.

Výsledkem ministerského jednání, které v Ostravě potrvá do čtvrtka, bude deklarace. „Tady by se měla udělat určitá kuchařka přesných věcí, z kterých si jednotlivé státy vyberou. Říká se tomu kompendium a tam by si měly vybrat ty jednotlivé akce, které mají s výhledem do roku 2030,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), k čemu má deklarace přispět.

Ostrava chce být zeleným městem

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) na zasedání oznámil, že Ostrava bude kandidovat na titul Evropského zeleného města 2020 (European Green Capital). Přihlášku do prestižní soutěže Evropské komise chce město podat v říjnu. Zda uspěje, bude jasné v polovině příštího roku.

„Podobně jako třeba při kandidatuře na Evropské hlavní město kultury zde vznikla spousta akcí, ze kterých to město žije dodnes, očekávám to i v oblasti životního prostředí. A Ostrava by se tím zařadila mezi taková města, jako je například Stockholm, Lublaň, Essen, Hamburk a další,“ upozorňuje primátor.

Soutěž hodnotí nejen aktuální stav životního prostředí, ale i vývoj v posledních pěti až deseti letech a také opatření připravená pro následující tři roky. Hodnotí se celkem 12 oblastí, například kvalita ovzduší, hluk, hospodaření s vodou nebo nakládání s energiemi.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio