Ostrava má nový památník obětem holocaustu. Stojí v místě vypálené synagogy v centru města

30. březen 2017

Památník obětem holocaustu v centru města na Zeyerově ulici připomíná smutný osud hlavní ostravské synagogy. Ta stávala jen asi 50 metrů od Masarykova náměstí, než ji v roce 1939 vypálili nacisté stejně jako další židovské modlitebny ve městě. Původní památník poničili vandalové, nový odhalili zástupci židovské obce v rámci křesťansko-židovského festivalu Templfest.

„Kdysi, když tato ulice byla ještě průběžná, jedna z fasád byla vlastně fasáda největší ostravské synagogy,“ připomíná pořadatel Templfestu Tomáš Bartonec dobu, kdy v Moravské Ostravě stávala honosná modlitebna se dvěma báněmi pro 800 věřících.

Teď už je ulice slepá a na vypálenou synagogu odkazovala jen zčásti zničená a zčásti ukradená pamětní deska. „Byla to ostuda, že jsme ten památník neměli, protože skoro každý rok přijíždějí ze všech koutů světa a chtějí se podívat na nějaký památník. Pak se chytali za hlavu, že nic takového nemáme,“ řekla předsedkyně židovské obce v Ostravě Milada Slaninová.

Pro ni je tak instalace nového železného obelisku s Davidovou hvězdou na vrcholu velkým zadostiučiněním. „Nezůstala vlastně žádná synagoga, žádná modlitebna. I starý židovský hřbitov byl zlikvidován velmi necitlivě. Takže teď budeme mít v Ostravě tři památníky. Není toho moc,“ dodala.

Vznik památníku inicioval Jiří Hrdina na podnět svého přítele z Irska, který se v Ostravě narodil a také neměl kde zavzpomínat na své předky. S výslednou podobou je spokojený.

Obnovený památník v Zeyerově ulici

„Líbí se mi moc nejen vzhledem, ale i materiálem. Ten materiál se jmenuje korten. Všichni lidé tady chodí a říkají, že je to rezavé. Rezavé to je a bude to reznout, ale to i odpovídá tomu duchu té doby,“ vysvětluje Hrdina.

„Mělo by to symbolizovat nějakou cestu. Když se postavíte pod památník a podíváte se na hvězdu, vidíte průhled jakoby do nebe, což má taky určitou symboliku. A může to znázorňovat cestu, koleje, po kterých byli Židé deportováni,“ dodává tvůrce památníku Lukáš Dvorský, který do reálné podoby převedl návrh studentů umělecké fakulty Ostravské univerzity.

Kromě synagogy totiž památník připomíná i osudy 8000 ostravských židů zavražděných za 2. světové války. Jim a novému památníku věnoval svou modlitbu vrchní zemský rabín Karol Sidon, který přijel do Ostravy jako čestný host Templfestu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio