Ostrava má nový Strom svobody. V Komenského sadech

29. duben 2015
Zprávy , Zprávy

Jinan dvoulaločný známý jako ginko biloba - to je zbrusu nový Strom svobody v Ostravě. Jako vzpomínku na oslavy 70. výročí osvobození ho najdete hned za ostravským magistrátem.

Za budovou Nové radnice začíná svůj život zbrusu nový Strom svobody. A proč zrovna jinan dvoulaločný? Podle ostravského primátora Tomáše Macury (hnutí ANO) je v tom jednoduchá symbolika.

„Bude symbolizovat a symbolizuje paměť. Je unikátním stromem dožívajícím se vysokého věku. Věřím, že i v tomto konkrétním případě tomu tak bude a bude tady stát proto, aby reprezentoval neutuchající paměť národa a speciálně občanů Ostravy na dny, které znamenaly osvobození Ostravy,“ říká primátor.

Přímo pod Stromem svobody je i kámen ze slezské žuly a na něm nápis Vysazen v dubnu 2015 na počest 70. výročí osvobození města. Podepsáno Statutární město Ostrava.

Čtěte také

„Důležité to je, protože můj táta byl zastřelený v koncentračním táboře v Německu. A to se nesmí zapomenout. Národ, který nezná svoji minulost, tak nemá šanci přežít,“ říká Jan Katreniak, jehož rodině válka citelně poznamenala život, a také on je přesvědčený, že paměť národa je opravdu velmi důležitá.

Zasazením nového Stromu svobody začala v Ostravě oficiální část oslav 70. výročí osvobození. Zatímco už zítra ovládne ulice města vojenská technika a přímo v akci se objeví i historické tanky, strom svobody přímo za ostravským magistrátem má uctít památku obětí i pro další generace.

autor: mrk
Spustit audio